Profit operațional în scădere pentru OTP Bank România

Profit operațional în scădere pentru OTP Bank România
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane lei în primul trimestru al anului. Rezultatul a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielior operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecință, valoarea impozitului a depășit 13 milioane lei față de 5 milioane lei în trimestrul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 milioane lei, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total și a creșterii cu 7% a cheltuielilor operaționale, în mare parte datorită contribuției la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

Circulația rutieră pe un tronson al Autostrăzii Transilvania, închisă pentru un exercițiu NATO CITEȘTE ȘI Circulația rutieră pe un tronson al Autostrăzii Transilvania, închisă pentru un exercițiu NATO

În luna februarie, Banca Transilvania a anunțat achiziția OTP Bank România. Prețul total al tranzacției ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania este de 347,5 milioane euro. Tranzacția include și subsidiarele OTP Leasing România și OTP Asset Management.

"Primele trei luni ale anului 2024 au subliniat încă o dată, capacitatea OTP Bank România de a naviga ferm pe valul provocărilor economice actuale, demonstrând capacitatea de reziliență și angajamentul de a livra operațiuni solide, stimulând astfel creșterea și menținându-și dedicarea în a-și servi clienții. Consolidarea bazei de clienți, alături de o creștere robustă a depozitelor de retail, precum și o poziție solidă a capitalului reflectă faptul că banca rămâne fermă în angajamentul său pentru o creștere sustenabilă și de menținere a unei poziții financiare solide. Contextul fiscal și operațional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate și același angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea și continuitatea operațiunilor și a serviciilor pentru clienți. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea și optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare”,  a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% față de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 milioane RON, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor și de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane și taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităților pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 milioane RON, fiind influențat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

FOTO Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piața Universității CITEȘTE ȘI FOTO Au fost instalate primele scări rulante noi în pasajul pietonal de la Piața Universității

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% față de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienților retail, cu 3% a creditării clienților corporate și a diminuării cu 6% a activității de leasing. Cererea de credite de nevoi personale și de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluția pieței.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creșterea înregistrată a fost de 14%, datorită creșterii cu 17% a depozitelor retail și cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienților mari au ajuns la maturitate.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde RON, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.   

LISTA Żabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, deschide dintr-un foc 5 magazine în România. Plan ambițios: 200 de magazine doar în acest an. Va fi adus și un concept nou CITEȘTE ȘI LISTA Żabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, deschide dintr-un foc 5 magazine în România. Plan ambițios: 200 de magazine doar în acest an. Va fi adus și un concept nou

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (+140 bps de la an la an),  influențată de creșterea fondurilor proprii.

În primul trimestru al acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat de 240 miliarde HUF (3.073 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (50 miliarde HUF/ 636 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (43 miliarde HUF/ 557 milioane RON), Slovenia (26 miliarde HUF/ 337 milioane RON), Rusia (29 miliarde HUF / 376 milioane RON), Ucraina (16 miliarde HUF/ 207 milioane RON), Croația (19 miliarde HUF/ 238 milioane RON), Serbia (20 miliarde HUF/ 261 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 68 milioane RON), Albania (5 miliarde HUF/ 64 milioane RON), Moldova (3 miliarde HUF/ 32 milioane RON) și subsidiara din Uzbekistan (11 miliarde HUF / 143 milioane RON).

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezență foarte bună în Europa Centrală și de Est, care oferă soluții financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate. 

OTP Group este unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere și unul dintre liderii din regiunea Europei Centrale și de Est, cu un indicator de profitabilitate remarcabil și o poziție stabilă de capital și lichiditate. Cu peste 41.000 de angajați în prezent, în 12 țări din regiunea ECE și Asia Centrală, Grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienți. Fiind cel mai activ integrator din sectorul bancar din regiunea Europei Centrale și de Est, Grupul a achiziționat și integrat cu succes 23 de bănci de la începutul anilor 2000 și până în prezent. Banca este lider de piață în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Slovenia. OTP Group are sediul central în Ungaria și are o structură de acționariat diversificată și transparentă. Grupul bancar este listat la Bursa de Valori din Budapesta din anul 1995.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank românia
profit