Radu Dimofte trece de la împrumuturi în lei la milioane de euro pentru IFN-ul Extra Finance. Firmele și investitorii vor putea cumpăra obligațiuni prin Banca Transilvania

Radu Dimofte trece de la împrumuturi în lei la milioane de euro pentru IFN-ul Extra Finance. Firmele și investitorii vor putea cumpăra obligațiuni prin Banca Transilvania
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 feb 2016

Omul de afaceri Radu Dimofte va ieși în acest an pentru a treia oară în piață ca să atragă împrumuturi de la firme și investitori privați pentru IFN-ul Extra Finance. De această dată este vorba de o sumă mult mai mare, 10 milioane de euro, în precedentele două operațiuni strângând sub 7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

“Avem în plan o emisiune de obligațiuni de 10 milioane de euro, banii urmând să fie utilizați în activitatea curentă a companiei, respectiv acordare de credite de consum. Obiectivul nostru este să lansăm emisiunea de obligațiuni în luna septembrie către investitori calificați”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al Extra Finance, Ștefan Dumitru.

Oficialul Extra Finance a precizat că intenționează ca emisiunea în euro să fie intermediată de Banca Transilvania.

În ultimii trei ani, Extra Finance a mai lansat două emisiuni de obligațiuni, valoarea cumulată pe care intenționa să o atragă depășind 10 milioane de lei.

“Prima emisiune a fost lansată în 2014 și a fost subscrisă în proporție de 75%, respectiv 4 milioane de lei. În valoare de 5 milioane de lei, a doua operațiune a început anul trecut și s-a încheiat la finele lunii ianuarie. Au fost subscrise peste 50% din titlurile emisiunii”, a afirmat Dumitru.

Emisiunea a cuprins 100 de obligațiuni emise de Extra Finance - cu o valoare nominală de 50.000 lei fiecare (11.200 de euro) - și a fost destinată investitorilor calificați.

Compania va plăti trimestrial, în următorii trei ani, o dobândă de 4,75% pe an, fixă.

CITEȘTE ȘI Radu Dimofte vinde o participație dintr-un teren din Kiseleff cu 4,5 mil. euro

Investitorii calificați sunt entități autorizate să opereze pe piețe financiare, precum instituțiile de credit și societățile de servicii de investiții financiare sau firme mari (cu peste 250 de angajați, active mai mari de 43 milioane euro și cifre de afaceri de peste 50 milioane euro).

ASF poate autoriza ca investitori calificați și persoane fizice care activează în sectorul financiar, au derulat tranzacții repetate și dețin un portofoliu mai mare de 500.000 de euro.

Prin derogare pot fi încadrate și companii mai mici active pe piețele financiare.

Cu un capital social de 5,6 milioane de lei, Extra Finance IFN este deținută de Ștefan Dumitru - 50,1%, și Radu Dimofte - 49,9%, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din România.

Dumitru mai deține poziția de președinte al Consiliului de Administrație al SIRA, un administrator de fonduri mutuale.

Anterior, potrivit datelor unei rețele de socializare profesională, șeful Extra Finance a condus Nexor Properties și Axa Construct. 

Extra Finance și-a început activitatea în anul 2009 și furnizează credite pentru persoane fizice (pentru nevoi personale cu ipotecă) și juridice (factoring, scontare).

În ultimii doi ani, volumul finanțărilor a depășit 5 milioane de euro, potrivit datelor companie, pentru acest an obiectivul fiind depășirea pragului de 6 milioane de euro.

În 2014, compania a consemnat un profit net de 5,64 milioane de lei. Pentru anul trecut, Dumitru spune că profitul brut preliminat a atins 8,2 milioane de lei.

Radu Dimofte cumpără acțiuni de 31,7 mil. euro la firme la care e deja acționar, precum Pizza Hut, KFC și Hard Rock Café CITEȘTE ȘI Radu Dimofte cumpără acțiuni de 31,7 mil. euro la firme la care e deja acționar, precum Pizza Hut, KFC și Hard Rock Café

Radu Dimofte deține aproape 50% din Practic București, unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale din Capitală, Casa Doina (50%) și Wellkept Imobiliare, companie care desfășoară activități de dezvoltare imobiliară și de management în domeniul imobiliar.

Dimofte a fost, până în urmă cu câțiva ani, principalul partener de afaceri al lui Gabriel "Puiu" Popoviciu, împărțind cu acesta controlul asupra proiectului rezidențial și de retail Băneasa, al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton), Ramada Park și Ramada Plaza din București, dar și o serie de alte afaceri imobiliare, printre care spații de birouri și de retail în zona centrală a Capitalei.

În urma "partajului" de după separarea celor doi, Dimofte a rămas, printre altele, cu cele trei hoteluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
extra finance
obligatiuni
finantare
credite