Împrumuturile în lei acordate populației de către bănci au avansat în iulie cu 1,9% față de luna precedentă, până la 61,25 miliarde lei (echivalent cu 13,7 miliarde euro), ritmul anual de creștere încetinind la 29%, de la 30,8% în iunie, în condițiile în care din 13 mai se aplică Legea dării în plată, arată datele publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).
În ansamblu, creditele acordate de către bănci populației și firmelor, în lei și în valută, au scăzut în iulie cu 0,7% față de iunie, dar au crescut cu 1,8% comparativ cu a șaptea lună din 2015, până la 216,14 miliarde lei (48,4 miliarde euro), scrie News.ro.
Creșterea creditării a fost generată, și în iulie, integral de componenta în lei, în condițiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
"Creditul în lei s-a majorat cu 0,5 la sută (0,7 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 2 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,8 la sută)”. se arată în comunicatul BNR.
Astfel, creditele în lei acordate populației au crescut în iulie cu 1,9% față de luna precedentă, până la 61,25 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au scăzut cu 1% în același interval, până la 58,3 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 2,4% în iulie față de iunie, până la echivalentul în lei a 49,2 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,7%, până la echivalentul a 47,4 miliarde lei.
În urma evoluției, la finalul lui iulie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 55,3% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 44,7%.