România a înregistrat în ianuarie un excedent de cont curent de 216 milioane euro, în scădere față de prima lună din

România a înregistrat în ianuarie un excedent de cont curent de 216 milioane euro, în scădere față de prima lună din
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 16 mar 2018

În luna ianuarie 2018, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un excedent de 216 milioane euro, comparativ cu 258 milioane euro în luna ianuarie 2017, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 169 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare, balanța veniturilor primare și balanța serviciilor au înregistrat excedente mai mari cu 69 milioane euro, 55 milioane euro și respectiv 3 milioane euro.

Deficitul pe partea de bunuri și servicii a fost de 132 de milioane de euro, față de un excedent de 34 de milioane de euro în ianuarie 2017, în condițiile unor importuri de bunuri de 5,6 miliarde de euro, față de exporturi de bunuri  de 4,9 miliarde de euro.

Serviciile au fost pe un excedent de 599 de milioane de euro, ușor mai ridicat (+3 milioane de euro) față de cel din ianuarie 2017, în condițiile unor exporturi de servicii de 1,65 miliarde de euro și a unor importuri de 1,05 miliarde de euro.

La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare , impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, situația stă mai bine decât în prima lună din 2017, în condițiile în care excedentul s-a majorat de la 174 milioane de euro la 229 de milioane de euro.

Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul instituției. Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donație, pentru că debitorul nu a înțeles despre ce este vorba CITEȘTE ȘI Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul instituției. Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donație, pentru că debitorul nu a înțeles despre ce este vorba

Excedentul balanței de venituri secundare a crescut cu 69 de milioane de euro, la 119 milioane de euro, pe fondul unor intrări ușor mai mari de bani și a unor ieșiri mai reduse. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 310 milioane euro în scădere față de nivelul de 387 milioane euro în luna ianuarie 2017, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 186 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 124 milioane euro.

Datoria externă totală a scăzut în luna ianuarie cu 651 de milioane de euro. Datoria externă pe termen lung a scăzut cu 1,6% față de luna decembrie, la 67,7 miliarde de euro, iar cea pe termen scurt a crescut cu 1,7% la 25,6 miliarde de euro.

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 6,46 miliarde de euro în 2017, comparativ cu 3,49 miliarde de euro în 2016. Dezechilibrul a venit în special pe fondul creșterii puternice a importurilor de bunuri.

Datele privind contul curent arată cea mai proastă situație de după declanșarea crizei, însă nu sunt atât de rele ca cele din perioada 2007-2008.

Deficitul contului curent a fost anul trecut de crica 3,5% din PIB, față de 2,1% în 2016, 1,2% în 2015 și 0,7% în 2014. Deficitul a fost parțial doar acoperit de investițiile străine directe ale nerezidenților, care au însumat 4,58 de miliarde de euro anul trecut, comparativ cu 4,51 miliarde de euro în 2016, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,82 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 764 milioane de euro. Investițiile nerezidenților au început să-și revină din septembrie, după ce aproape tot anul trecut au fost sub performanța din 2016, însă în decembrie au crescut cu doar 200 de milioane de euro față de noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
cont curent
balanta de plati