România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro

România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro
scris 13 iun 2018

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 2,053 miliarde euro în primele patru luni ale acestui an, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanței comerciale, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate miercuri.

În aceeași perioadă a anului trecut, deficitul contului curent a fost de 1,786 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Fincantieri, ofertă solidă pentru securitatea României la Marea Neagră CITEȘTE ȘI Fincantieri, ofertă solidă pentru securitatea României la Marea Neagră

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României, scrie News.ro.

Deficitul balanței comerciale a crescut cu 11,3% în primele patru luni, la 3,73 miliarde euro, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).

Balanța bunurilor a consemnat, în primele patru luni, un deficit de 3,483 miliarde euro, în creștere cu 414 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut.

Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini și cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 1,453 miliarde euro în primele patru luni, cu 354 milioane euro mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanței comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
deficit comercial