Oficial european: Grecia este pe cale să devină o poveste de succes a crizei datoriilor din zona euro

Oficial european: Grecia este pe cale să devină o poveste de succes a crizei datoriilor din zona euro
scris 13 iun 2018

Grecia este pe cale să devină o poveste de succes a crizei datoriilor din zona euro, dar recâștigarea încrederii investitorilor va necesita angajamentul durabil pentru continuarea reformelor economice, a declarat marți șeful fondului european de salvare, Klaus Regling, transmite Reuters.

Exclusă de pe piețele financiare în 2010, Grecia urmează să încheie în luna august al treilea program de salvare și speră ca ulterior să își acopere necesarul de finanțare doar de pe piețele de obligațiuni, scrie News.ro.

”Accesul Greciei la piețe rămâne fragil”, a afirmat șeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM) într-un discurs susținut la Atena, în fața bancherilor.

Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații să vândă contactele utilizatorilor către terți CITEȘTE ȘI Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații să vândă contactele utilizatorilor către terți

Grecia, care are cea mai mare pondere a datoriei publice în PIB, de 179,8%, între statele din zona euro, a beneficiat de cel mai mare program de salvare din istorie.

Partenerii din zona euro și FMI au acordat Greciei împrumuturi în valoare totală de 270 de miliarde de euro.

ESM deține peste jumătate din datoria publică a Greciei și, ca cel mai mare creditor al statului elen, dorește ca acesta să revină pe termen lung pe piața financiară.

”Grecia este pe cale să devină viitorul exemplu de succes al acestei abordări a zonei euro, dacă va respecta politicile de reformă pe  parcursul programului și după încheierea acesstuia”, a spus Regling.

Irlanda și Portugalia au ieșit din programele lor de salvare în decembrie 2013 și mai 2014.

Regling a maai spus că Atena a dovedit în trei emisiuni de obligațiuni efectuate recent că începe să recâștige încrederea investitorilor.

Tranșa finală de împrumut din programul de 86 de miliarde de euro se va adăuga rezervei de capital construită de guvernul elen.

Grecia așteaptă ca creditorii săi oficiali să relaxeze termenii de rambursare a datoriilor, pentru ca datoria să devină mai sustenabilă, iar Regling a declarat că este optimist că va avea loc un acord la întâlnirea de săptămâna viitoare a miniștrilor de Finanțe din zona euro.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
grecia
zona euro