Rusia cere Ucrainei o dobândă de peste 683.000 de dolari pe zi pentru datoria neplătită de 3 miliarde de dolari

Rusia cere Ucrainei o dobândă de peste 683.000 de dolari pe zi pentru datoria neplătită de 3 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2016

Rusia cere Ucrainei o dobândă de 683.333 de dolari pe zi pentru o datorie neachitată de 3 miliarde de dolari, până la soluționarea disputei la un tribunal din Londra, sporind presiunile asupra autorităților de la Kiev, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul de la Moscova vrea astfel majorarea dobânzii aplicate datoriei sub formă de obligațiuni de la 5% la 8%, arată documentele depuse în justiție pe 17 februarie și făcute publice în această săptămână, scrie News.ro

Dobânda, aplicată retroactiv, începând cu data de 20 decembrie 2015, crește datoria Ucrainei, aflată în default, cu aproape 65,6 milioane de dolari, până joi, 24 martie.

Rusia a refuzat anul trecut să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 15 miliarde de dolari, convenită de autoritățile de la Kiev cu investitorii privați în obligațiuni.

Restructurarea datoriilor a fost una dintre condițiile impuse de FMI pentru un acord de salavare a Ucrainei, grav afectată de conflictul cu separatiștii ruiși din estul țării.

Procesul de la Londra este numai unul dintre mai multe litigii în care sunt implicate Rusia și Ucraina, sumele aflate în dispută totalizând aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Varianta dării în plată pregătită pentru votul final: Plafon majorat la 250.000 euro, fără Prima Casă CITEȘTE ȘI Varianta dării în plată pregătită pentru votul final: Plafon majorat la 250.000 euro, fără Prima Casă

Dobânda cerută de Rusia este mai mare decât cuponul de 7,75% oferit de Ucraina în acordul de restructurare a datoriilor convenit cu creditorii, care a inclus reducerea cu 20% a principalului și extinderea termenelor de rambursare.

Avocații ruși sugerează revenirea la dobânda de 5%, echivalentă cu 427.083 de dolari pe zi, dacă judecătorul va considera că rata de 8% este prea ridicată. Aceștia mai solicită dobânzi neachitate de 75 de milioane de dolari.

Procesul are loc la Londra întrucât restructurarea datoriilor ucrainene a avut loc conform legislației engleze.

Rusia a cumpărat obligațiuni guvernamentale ucrainene în decembrie 2013, pentru susținerea fostului președinte Viktor Ianukovici, cu câteva luni înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere, iar Rusia să anexeze Crimeea.

Randamentul obligațiunilor a fost convenit la un nivel de 5%, la jumătate față de randamentele din piață de la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina