Șeful BCE Mario Draghi este îngrijorat în privința independenției Rezervei Federale a Statelor Unite

Șeful BCE Mario Draghi este îngrijorat în privința independenției Rezervei Federale a Statelor Unite
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2019

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, este îngrijorat în privința independenței Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, el avertizând că pierderea autonomiei acesteia ar putea să îi submineze credibilitatea politicii monedare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nominalizarea de către președintele american Donald Trump a doi candidați controversați în board-ul Fed și apelurile persistente ale acestuia pentru reducerea dobânzilor au amplificat pericolul interferenței guvernului, atacând o regulă fundamentală a băncilor centrale moderne, scrie News.ro.

Postările Instagram Stories au fost afișate și celor care nu urmăreau utilizatorii CITEȘTE ȘI Postările Instagram Stories au fost afișate și celor care nu urmăreau utilizatorii

”Sunt îngrijorat, desigur, în privința independenței băncilor centrale din alte țări. În special în cea mai importantă jurisdicție din lume”, a spus Draghi referindu-se la Statele Unite.

”Dacă banca centrală nu este independentă, atunci oamenii ar putea gândi că deciziile de politică monetară urmează recomandarea politică și nu o evaluare obiectivă a perspectivei economice”, a afirmat Draghi într-o conferință de presă.

Guverne din Turcia până în India și Statele Unite au exercitat în ultimele luni presiuni tot mai mari asupra băncilor centrale, provocând dezbateri legate de valoarea independenței acestora.

Unii argumentează că politicile neconvenționale, utilizate acum pe scară largă, redistribuie averi, așa că politicile monetare iau decizii politice și necesită din acest motiv o supraveghere politică mai mare.

”În cadrul mandatului lor, totuși, băncile centrale trebuie să fie lăsate libere să aleagă cea mai bună  soluție pentru respectarea mandatului lor. Pentru că, dacă nu le lași libere, atunci nu pot fi răspunzătoare. Acesta este cadrul de funcționare a băncilor centrale peste tot, din anii 80”, a arătat Draghi.

Președintele BCE a argumentat că nu vede un pericol similar pentru independența instituției pe care o conduce, având în vedere prevederile legale de protecție, și a spus că nu crede că alte cazuri de interferență subminează încrederea la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
mario draghi