Șeful Bundesbank: Adoptarea criptomonedelor la scară largă ar putea submina sectorul bancar

Șeful Bundesbank: Adoptarea criptomonedelor la scară largă ar putea submina sectorul bancar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 iun 2019

Monedele virtuale ancorate la valutele naționale, de tipul celei pregătite de Facebook în parteneriat cu mari companii din întreaga lume, pot submina sistemul bancar dacă sunt utilizate la scară largă, spune președintele băncii centrale germane, Jens Weidmann.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așa numitele criptomonede stabile, al căror preț este legat de evoluția monedelor virtuale pentru a împiedica o volatilitate excesivă, ar deveni “aproape cu siguranță sistemice prin natura lor, nu doar din cauza riscurilor operaționale, ci și într-un mod fundamental – ar putea submina costituirea depozitelor bancare și modelele de afaceri ale băncilor”, a declarat Weidmann, citat de Reuters.  

Un asemenea scenariu “ar perturba tranzacțiile bancare și intermedierile din piețele financiare”, a adăugat șeful Bundesbank, care este și membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Intrarea Facebook pe piața criptomonedelor se lovește de opoziția imediată a Europei. Ministru francez: Libra nu poate și nu trebuie să devină o monedă fiduciară CITEȘTE ȘI Intrarea Facebook pe piața criptomonedelor se lovește de opoziția imediată a Europei. Ministru francez: Libra nu poate și nu trebuie să devină o monedă fiduciară

Facebook a anunțat, marți, înființarea unei asociații formate din circa 30 de companii și organizații internaționale, printre care Mastercard, Visa și PayPal, în vederea lansării unei noi criptomonede, denumită Libra, și a unei infrastructuri de plăți gestionate în comun de membrii asociației. Inițiativa se anunță a fi cel mai important pas spre adoptarea la scară largă a monedelor virtuale și a tehnologiei blockchain care stă la baza acestora.

Libra ar urma să fie legată de un coș format din mai multe valute, printre care dolarul american, lansarea fiind preconizată pentru anul viitor.

Proiectul a fost primit cu reticență în rândul legislatorilor americani și europeni, o serie de lideri politici solicitând reglementarea mai strictă a gigantului din social media. La rândul lor, reprezentanții băncilor centrale s-au arătat îngrijorați cu privire la lipsa unui cadrul adecvat de reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
monede virtuale stabile
libra
facebook
asociatia libra
bundesbank
jens weidmann
criptomonede