Bănci centrale: Facebook să se aștepte la multe întrebări din partea autorităților de reglementare referitoare la criptomoneda Libra

Bănci centrale: Facebook să se aștepte la multe întrebări din partea autorităților de reglementare referitoare la criptomoneda Libra
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2019

Mai multe bănci centrale importante au avertizat Facebook că trebuie să se aștepte la numeroase întrebări din partea autorităților de reglementare referitoare la criptomoneda Libra, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Consider că trebuie să mai treacă mult timp înainte ca propunerea Facebook să devină ceva ce vom folosi în mod curect”, a afirmat joi guvernatorul băncii centrale din Australia, Philip Lowe, într-o conferință de presă.

Acesta a adăugat că sunt multe probleme de reglementare care trebuie rezolvate, scrie News.ro.

Criptomoneda Libra va fi o monedă virtuală de tipul stablecoin, care este garantată prin  active, de obicei prin monede precum dolarul, pentru a se evita instabilitatea care are loc în cazul majorității monedelor virtuale. În cazul Facebook, moneda Libra va fi garantată printr-un coș de depozite bancare și titluri guvernamentale pe termen scurt.

Băncile ar trebui să plătească bonusuri în acțiuni, nu în numerar CITEȘTE ȘI Băncile ar trebui să plătească bonusuri în acțiuni, nu în numerar

Libra va fi gestionată de un consorțiu mare de firme, de la companii de plăți precum Visa și Mastercard, la giganți ai tehnologiei cum ar fi eBay și Uber. Moneda ar urma să fie lansată în 2020.

Experții au spus că, în timp ce proiectul criptomonedei Facebook este un semn bun pentru industria de profil, reglementările ar putea fi un obstacol.

”Pare clar că ceva de tipul acesta poate fi un proiect foarte important din punctul de vedere al reglementărilor”, a declarat viceguvernatorul Băncii Angliei, Sam Woods, citat de Reuters.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat deja în această săptămână că proiectul criptomonedei Facebook ar trebui să se aștepte ”la standarde de reglementare înalte”.

Banca centrală din Indonezia a comentat la rândul ei, afirmând că planurile Facebook trebuie să fie analizate.

Președintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că a discutat deja cu Facebook despre Libra. Powell a spus că Fed va avea ”așteptări mari” din partea monedei, legate de siguranță și de respectarea legislației în domeniul financiar.

Cea mai cunoscută monedă virtuală din lume, bitcoin, a fost creată cu obiectivul de a elimina instituțiile financiare, dar s-a confruntat cu numeroase întrebări din partea autorităților de reglementare pentru că este utilizată în tranzacții ilegale și în tranzacții speculative.

Directorul general al firmei americane de plăți Global Payments, Jeff Sloan, a spus că supravegherea Libra de către autoritățile de reglementare ar fi un semn binevenit.

Fostul premier suedez Goran Persson a fost ales președintele Swedbank CITEȘTE ȘI Fostul premier suedez Goran Persson a fost ales președintele Swedbank

”Până la urmă, este important pentru consumatori să aibă încredere în sistemele în care operăm”, a afirmat Sloan.

Având în vedere că Facebook colaborează cu companii consacrate, precum Visa și Mastercard, are avantajul să aibă parteneri care au experiență în privința reglementărilor existente, a adăugat acesta.

Ca răspuns la îngrijorările legate de reglementări, Facebook a anunțat anterior că așteaptă cu interes să răspundă întrebărilor factorilor de decizie referitoare la planurile legale de criptomoneda Libra.

Politicieni americani dar și din alte regiuni ale lumii și-au exprimat preocuparea legată de proiectul Facebook, iar Comisia bancară din Sanatul SUA a invitat deja Facebook la o audiere pe această temă.

viewscnt
Afla mai multe despre
libra
criptomoneda
facebook