Șeful Rezervei Federale: Vor avea loc noi restricții monetare, inclusiv majorarea dobânzilor la ședințe consecutive

Șeful Rezervei Federale: Vor avea loc noi restricții monetare, inclusiv majorarea dobânzilor la ședințe consecutive
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2023

Președintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a vorbit dur despre inflație spunând la un forum al băncilor centrale că se așteaptă la creșteri multiple ale ratei dobânzii cheie și, posibil, într-un ritm agresiv, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Credem că urmează mai multe restricții. Ceea ce o motivează cu adevărat... este o piață a muncii foarte puternică”, a spus Powell în timpul unei sesiuni de politică monetară la Sintra, Portugalia.

VIDEO & FOTO Cum arată uzina Dacia înainte de startul producției noului Duster CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Cum arată uzina Dacia înainte de startul producției noului Duster

Comentariile reiterează o poziție adoptată de colegii lui Powell la întâlnirea lor din iunie, în timpul căreia au indicat probabilitatea unei creșteri de încă jumătate de punct procentual până la sfârșitul anului 2023, scrie News.ro.

Presupunând un sfert de punct per întâlnire, asta ar însemna încă două creșteri.

Comentariile anterioare ale lui Powell au indicat posibilitatea ca creșterile să vină la întâlniri alternative, dar el a spus miercuri că s-ar putea să nu fie cazul, în funcție de modul în care apar datele.

Fed a crescut la fiecare întâlnire din martie 2022, o perioadă care a inclus patru mișcări consecutive de trei sferturi de punct, înainte de a lua o pauză în iunie.

”Nu aș accepta, știți, să exclud ca majorările să aibă loc la întâlniri consecutive”, a spus el în timpul unei discuții moderate de Sara Eisen de la CNBC.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a avut loc la un forum sponsorizat de Banca Centrală Europeană.

FOTO Compania franceză de asigurări Wakam a instalat o nouă conducere, cu un sistem dual, având ținta de a se extinde în sud-estul Europei, inclusiv în România CITEȘTE ȘI FOTO Compania franceză de asigurări Wakam a instalat o nouă conducere, cu un sistem dual, având ținta de a se extinde în sud-estul Europei, inclusiv în România

Piețele au fost influențate moderat în timp ce Powell a vorbit, indicele Dow Jones Industrial Average coborând cu peste 120 de puncte.

Esențial pentru gândirea actuală a Fed este convingerea că cele 10 majorări consecutive ale ratei dobânzii cheie nu au avut timp să-și facă drum prin economie. Prin urmare, oficialii nu pot fi siguri dacă politica respectă standardul ”suficient de restrictiv” pentru a reduce inflația la ținta de 2% a Fed.

Majoritatea economiștilor cred că majorările ratelor de dobândă vor atrage în cele din urmă SUA cel puțin într-o recesiune superficială.

”Există o posibilitate semnificativă să aibă lor o scădere”, a spus Powell, adăugând că ”nu este cazul cel mai probabil, dar este cu siguranță posibil”.

Întrebat despre stresul bancar, Powell a spus că problemele din martie care au dus la închiderea Silicon Valley Bank și a altor două instituții financiare au avut o importanță în această gândire la ultima întâlnire.

Deși Powell a subliniat în mod repetat că starea generală a industriei bancare din SUA este solidă, el a spus că Fed trebuie să aibă în vedere că ar putea exista unele probleme cu disponibilitatea creditării.

Sondajele recente au arătat o înăsprire generală a standardelor și o scădere a cererii de împrumuturi.

Colegii de la alte bănci centrale ai lui Powell prezenți la forum au vorbit, de asemenea, cu fermitate despre necesitatea de a controla inflația.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a spus că în opinia ei ”mai avem teren de acoperit” și că ”foarte probabil vom face din nou o creștere a dobânzii în iulie”.

BCE va continua să majoreze dobânzile CITEȘTE ȘI BCE va continua să majoreze dobânzile

Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a spus că instituția sa ar putea înăspri politica ultra-permisivă dacă inflația nu se va atenua, în timp ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a subliniat importanța scăderii prețurilor și a spus că nu va lua în considerare creșterea țintei de inflație care este de 2%.

”Va dura ceva timp. Inflația s-a dovedit a fi mai persistentă decât ne așteptam, nu mai puțin. Bineînțeles, dacă situația se va schimba, va fi grozav. Dar nu ne așteptăm la asta”, a spus Powell.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobânzi
fed