Statele Unite pregătesc sancțiuni împotriva băncilor chineze

Statele Unite pregătesc sancțiuni împotriva băncilor chineze
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2024

Statele Unite pregătesc sancțiuni care ar putea exclude unele bănci chinezești din sistemul financiar global, scrie Wall Street Journal, citând oficiali familiarizați cu această chestiune. Este vorba despre bănci care oferă sprijin comercial producției militare rusești, notează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit WSJ, China este în prezent principalul furnizor de microcipuri, piese de avion, mașini și mașini-unelte pentru Rusia, arată G4Media.ro.

Acționarii NAGA, brand FinTech listat la bursa din Hamburg, aprobă fuziunea cu CAPEX.com, fondat de Octavian Pătrașcu, cu un vot istoric de 99,81% CITEȘTE ȘI Acționarii NAGA, brand FinTech listat la bursa din Hamburg, aprobă fuziunea cu CAPEX.com, fondat de Octavian Pătrașcu, cu un vot istoric de 99,81%

Ajutorul Beijingului a permis Moscovei să își reconstruiască capacitățile militaro-industriale, iar Occidentul este îngrijorat că Rusia ar putea învinge Ucraina într-un război de uzură, mai ales dacă aliații nu își mobilizează propriile industrii de apărare.

Cu toate acestea, WSJ s-a întrebat dacă sancțiunile ar putea afecta comerțul dintre Beijing și Moscova, care ajută la consolidarea armatei ruse.

La un moment dat, China a ținut cont de avertismentele Occidentului de a nu furniza arme Rusiei, însă exporturile chineze de bunuri comerciale care au și aplicații militare au crescut puternic.

Secretarul de stat american Antony Blinken se îndreaptă spre China. Washingtonul contează pe amenințarea ca unele bănci chineze să piardă accesul la dolari și pe riscul înrăutățirii relațiilor comerciale cu Europa pentru a convinge Beijingul să-și schimbe politicile.

Băncile servesc drept intermediari-cheie în exporturile comerciale către Rusia, procesând plățile și oferind credite comerciale companiilor cliente.

„China nu poate juca în ambele tabere”, a spus Blinken. „Nu poate pretinde că are relații pozitive și prietenoase cu țările europene și, în același timp, să reprezinte cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece.”

Oficialii americani, scrie WSJ, înțeleg că impunerea de sancțiuni împotriva băncilor chineze ar reprezenta o escaladare a contradicțiilor cu Beijingul, dacă încercările diplomatice nu reușesc să convingă autoritățile chineze să limiteze exportul de produse cu dublă utilizare către Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sancțiuni
china
sua