Tesla a vândut acțiuni de 5 miliarde dolari, în cea mai mare ofertă de la listare

Tesla a vândut acțiuni de 5 miliarde dolari, în cea mai mare ofertă de la listare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 sep 2020

Tesla a finalizat cel mai mare program de vânzare de acțiuni din ultimii cel puțin 10 ani, în urma căruia a strâns 5 miliarde de dolari de la investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Producătorul american de mașini electrice a anunțat, marțea trecută, că vrea să vândă acțiuni “din când în când” la prețul pieței, în valoare agregată de până la 5 miliarde de dolari.

Oferta, cea mai mare de la listarea companiei, în 2010, a fost încheiată cu succes vineri, 4 septembrie, potrivit unui comunicat publicat astăzi.

VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună CITEȘTE ȘI VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună

Compania a angajat 10 bănci, printre care Goldman Sachs și Barclays, pentru intermedierea operațiunii, acestea urmând să încaseze fiecare un comision de până la 0,5% din valoarea brută a acțiunilor vândute.

Tesla va folosi fondurile pentru a-și consolida bilanțul și în scopuri corporative generale. Compania vrea să își majoreze considerabil producția de mașini în unitățile existente și să construiască două noi uzine, în Germania și SUA.

Acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 18,4% în debutul tranzacțiilor astăzi, până la prețul de 342,23 dolari/unitate, pe o piață în scădere. 

Tesla a pierdut aproape o treime din valoarea de piață în ultimele 5 sesiuni de tranzacționare, după anunțul privind oferta de acțiuni. Declinul survine și în contextul unei presiuni ridicate la vânzare pentru titlurile companiilor din sectorul tehnologic, considerate supraevaluate, precum și în urma deciziei operatorului indicelui S&P 500 de a nu include Tesla în componența sa, contrar așteptărilor investitorilor.

Cu toate acestea, prețul acțiunilor Tesla rămâne cu 320% mai mare raportat la finele anului trecut.

Creșterea spectaculoasă din primele opt luni ale anului l-a propulsat pe directorul general și cofondatorul companiei, Elon Musk, în Top 5 cei mai bogați miliardari din lume, alături de Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg și francezul Bernard Arnault.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
vanzare actiuni
oferta actiuni