UE acordă 18 luni băncilor pentru a-și reduce ''dependența excesivă'' de casele de clearing din Marea Britanie

UE acordă 18 luni băncilor pentru a-și reduce ''dependența excesivă'' de casele de clearing din Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2020

Băncile și alți participanți pe piețele financiare din Uniunea Europeană vor avea termen până la mijlocul lui 2022 pentru a-și reduce "dependența excesivă" de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, a anunțat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Regatul Unit, care găzduiește în Londra cel mai mare hub financiar din Europa, a ieșit din UE în ianuarie, iar accesul neîngrădit la blocul comunitar se încheie în decembrie, scrie Agerpres.

FOTO Mazda lansează în Europa noul model electric MX-30 CITEȘTE ȘI FOTO Mazda lansează în Europa noul model electric MX-30

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a anunțat că a aprobat o propunere prin care li se permite caselor de clearing sau "contrapărților centrale (CCP) din Marea Britanie să continue să-și servească clienții din UE timp de 18 luni din ianuarie 2021.

"Această limită de timp are o motivație rațională practică deoarece dă participanților de pe piața UE timpul de care au nevoie pentru a-și reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-și dezvolte capacitățile pe segmentul de clearing", a explicat Dombrovskis.

Autoritățile de la Bruxelles și BCE insistă ca operațiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-și impună și politica în domeniul caselor de clearing, o poziție pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influența sectorului financiar londonez.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
banci
clearing