UE pregătește măsuri pentru reglementarea tranzacțiilor cu bitcoin. Platformele de schimb, obligate să dezvăluie identitatea clienților

UE pregătește măsuri pentru reglementarea tranzacțiilor cu bitcoin. Platformele de schimb, obligate să dezvăluie identitatea clienților
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 dec 2017

Tranzacțiile din UE cu bitcoin și alte monede digitale vor fi reglementate, iar operatorii platformelor de tranzacționare vor fi obligați să dezvăluie identitatea clienților la cererea autorităților naționale, scrie presa britanică.

Răspunzând unei întrebări adresate recent de un parlamentar, Stephen Barclay, secretar pe teme economice în cadrul ministerului de finanțe din Marea Britanie, a declarat că guvernele UE discută în prezent introducerea mai multor amendamente la cea de a patra directivă UE privind combatarea spălării banilor, transmit The Guardian și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Amendamentele vor aduce platformele de tranzacționare a monedelor virtuale și furnizorii de portofele digitale care oferă servicii de custodie sub incidența regulamentelor UE privind privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării tero­rismului, activitatea acestor companii urmând să fie supravegheată de autoritățile competente din fiecare țară, a arătat Barclay.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bursa americană, record după record. Dow Jones a depășit, în premieră, 24.000 de puncte CITEȘTE ȘI Bursa americană, record după record. Dow Jones a depășit, în premieră, 24.000 de puncte

În conformitate cu modificările propuse, statele membre vor introduce mecanisme centralizate automatizate sau sisteme centrale electronice de extragere a datelor, care ar permite identificarea, în timp util, a oricăror per­soane fizice sau juridice care dețin sau controlează conturi de plăți și conturi bancare deținute de o instituție de credit pe teritoriul lor.

“Guvernul britanic sprijină intențiile din spatele acestor amendamente. Estimăm că negocierile (privind introducerea amendamentelor) se vor încheia, la nivelul UE, la finele anului 2017, sau începutul anului 2018”, a precizat el.

Propunerea de modificare a regulamentelor europene referitoare la combaterea spălării banilor datează din vara anului trecut. În octombrie 2016, Banca Centrală Europeană (BCE) a dat aviz pozitiv inițiativei, însă a insistat că Bruxelles-ul să nu promoveze o utilizare mai largă a monedelor virtuale.

“BCE sprijină cu fermitate aceste dispoziții (…) întrucât în prezent teroriștii și alte grupuri infracționale pot transfera fonduri în cadrul rețelelor de monede virtuale prin disimularea transferurilor sau prin faptul că beneficiază de un anumit grad de anonimat pe astfel de platforme”, se arată în avizul băncii centrale.

Oficial BCE: Bitcoin este mult prea instabil pentru a fi acceptat drept instrument de plată oficial. Piața criptomonedelor – o bombă cu ceas CITEȘTE ȘI Oficial BCE: Bitcoin este mult prea instabil pentru a fi acceptat drept instrument de plată oficial. Piața criptomonedelor – o bombă cu ceas

BCE recunoaște potențialul tehnologiei blockchain care stă la baza criptomonedelor în materie de metode de plată și transfer, însă avertizează că monedele virtuale nu sunt nici monede legale, nici nu constituie mijloace legale de plată emise de bănci centrale sau alte autorități publice.

“Ast­fel, deși este oportun ca organele legislative ale Uniunii să reglementeze monedele virtuale din perspectiva combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului, acestea nu ar trebui să urmărească în acest context să promoveze o utilizare mai largă a monedelor virtuale”, potrivit băncii.

Propunerile în vederea reglementării tranzacțiilor cu monede virtuale vin în contextul în care cererea pentru bitcoin și alte crioptomonede a crescut foarte mult. De la începutul anului, bitcoin, cea mai utilizată monedă virtuală, s-a apreciat cu peste 1.000%.

Săptămâna trecută, prețul unui bitcoin a trecut, în premieră, de 11.000 dolari. Duminică, moneda virtuală a atins un nou maxim record, de 11.826 dolari, după ce autoritățile de reglementare din SUA au dat undă verde tranzacționării pe bursă a primelor contracte futures pentru bitcoin.

În jurul orei 14:30 astăzi, bitcoin era cotat la 11.193 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
bitcoin
reglementare
tranzactii
platforme
regulamente
bce