UE va cere băncilor din zona euro să ofere permanent servicii de plăți instant în moneda unică

UE va cere băncilor din zona euro să ofere permanent servicii de plăți instant în moneda unică
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2022

Băncilor din zona euro li se va cere să ofere permanent servicii de plăți instant în moneda unică, în conformitate cu un proiect de reguli al Uniunii Europene văzut de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UE dorește să modernizeze plățile, astfel încât banii să poată fi transferați dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparație cu plățile existente cu cardul și depozitele directe, care pot dura până la câteva zile lucrătoare.

ULTIMA ORĂ Tranzacție gigant - Cea mai mare companie de electricitate din Grecia pregătește cumpărarea Enel România. Cumpărătorul, condus chiar de fostul CEO Enel România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție gigant - Cea mai mare companie de electricitate din Grecia pregătește cumpărarea Enel România. Cumpărătorul, condus chiar de fostul CEO Enel România

Noile reguli fac parte din politica blocului ”de încurajare a dezvoltării de soluții de plăți competitive în țară și paneuropene”, într-o regiune în care duoul american Mastercard și Visa domină plățile cu amănuntul transfrontaliere, scrie News.ro.

Există deja infrastructură în zona euro pentru plăți instant (PI), dar absorbția a fost lentă, cu doar 11% din transferurile de în euro fiind sub formă de PI la sfârșitul anului trecut, spune Comisia Europeană într-un proiect referitor la plățile instant.

"Furnizorii de servicii de plată care oferă transferuri în euro vor fi obligați să ofere serviciul de trimitere și primire de euro instant. Cerința ar acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an", se arată în proiect.

Proiectul de lege finalizat urmează să fie publicat miercuri, statele UE și Parlamentul European având ultimul cuvânt, ceea ce înseamnă că sunt probabile noi modificări.

Proiectul stabilește un termen limită obligatoriu pentru ca furnizorii de servicii de plată să asigure plăți instant în euro în zona euro, la șase luni de la intrarea în vigoare a noilor reguli.

Aceștia at trebui să poată permite plăți instant în euro în termen de un an.

Băncile din afara zonei euro vor avea la dispoziție o perioadă de timp mai lungă pentru a se conforma noii legi.

O plată transfrontalieră instant în euro ar trebui să aibă un preț la același nivel sau mai mic decât un transfer transfrontalier obișnuit în euro, propune proiectul de lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
plati