31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, odată cu diminuarea atât a locurilor de muncă, cât și a inflației, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă al băncii centrale a ales să-și reducă dobânda principală a împrumuturilor overnight cu o jumătate de punct procentual, sau cu 50 de puncte de bază, confirmând așteptările pieței.
Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind șomajul și cele privind inflația pentru a decide dacă economia încetinește și este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.
Argumentează arătând că numărul de locuri de muncă nou-create în fiecare lună a scăzut, rata șomajului este în creștere (4,2%), dar economia continuă să crească într-un ritm solid. Consiliul guvernatorilor se așteaptă să mai opereze o reducere cu jumătate de punct procentual în acest an, una cu un punct în 2025 și încă una cu o jumătate de punct în 2026, până la nivelul de 2,75% – 3%.
Rata șomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului și să se mențină la acest nivel și în 2025. Creșterea economiei SUA este estimată la 2,1% în 2024 și 2% în 2025, similar cu nivelul previzionat în iunie de Fed.
"Comitetul a câștigat o mai mare încredere că inflația se îndreaptă în mod sustenabil spre 2% și a apreciat că riscurile în îndeplinirea obiectivelor referitoare la forța de muncă și inflație sunt aproximativ în echilibru", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară.
În afara reducerilor de urgență ale dobânzilor din perioada Covid, ultima dată când FOMC a redus dobânda cheie cu jumătate de punct a fost în 2008, în timpul crizei financiare globale.
Decizia de acum reduce dobânda fondurilor federale la un interval cuprins între 4,75%-5%.În iulie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la 5,25%-5,5%, maximul ultimilor 23 de ani, continuând o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă în ultima vreme, dar a semnalat atunci că se apropie de reducerea ratelor dobânzilor.
CITEȘTE ȘI CFA România - vin încă două reduceri ale dobânzii de politică monetară. La cât va ajunge cursul leu-euroAceastă măsură de menținere a dobânzii a avut ca efect păstrarea unor rate ridicate ale dobânzilor la creditele imobiliare, împrumuturile auto etc., pentru a împiedica prețurile să continue să crească vertiginos.
În timp ce dobânda stabilește costurile de împrumut pe termen scurt pentru bănci, aceasta se răspândește în mai multe produse de consum, cum ar fi creditele ipotecare, împrumuturile auto și cardurile de credit.
Pe lângă această reducere, comitetul a indicat că ar putea reduce dobânda de referință cu alte 50 de puncte de bază până la sfârșitul anului, aproape de așteptările pieței.
”Comitetul a câștigat o mai mare încredere că inflația se mișcă sustenabil spre 2% și consideră că riscurile pentru atingerea obiectivelor de ocupare a forței de muncă și inflație sunt aproximativ în echilibru”, se arată în declarația de după reuniune.
Decizia de a reduce dobânda cheie a venit ”în lumina progresului în ceea ce privește inflația și echilibrul riscurilor”.
CITEȘTE ȘI Un român preia conducerea operațiunilor Coca-Cola în EgiptVotul FOMC a venit cu un vot de 11-1, guvernatorul Michelle Bowman preferând o mișcare de un sfert de punct.
În evaluarea stării economiei, comitetul a apreciat că ”creșterea locurilor de muncă a scăzut, iar rata șomajului a crescut, dar rămâne scăzută”.
Oficialii FOMC și-au crescut estimarea privind rata șomajului în acest an la 4,4%, de la proiecția de 4% la ultima actualizare din iunie, și au redus perspectivele inflației la 2,3%, de la 2,6% anterior.
În ceea ce privește inflația de bază, comitetul și-a redus proiecția la 2,6%, o reducere cu 0,2 puncte procentuale față de iunie.
Decizia vine în ciuda faptului că majoritatea indicatorilor economici par destul de solizi.
CITEȘTE ȘI Plafonarea tarifelor la RCA - prelungităProdusul intern brut al SUA a crescut constant, iar Fed din Atlanta estimează o creștere de 3% în trimestrul al treilea, bazată pe puterea continuă a cheltuielilor de consum.
Mai mult, Fed a ales să reducă dobânzile, chiar dacă majoritatea indicatorilor indică o inflație cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale. Măsura preferată de Fed arată că inflația se află în jurul valorii de 2,5%, cu mult sub vârful său, dar încă mai mare decât și-ar dori factorii de decizie. Cu toate acestea, președintele Fed, Jerome Powell, și alți factori de decizie și-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la piața muncii.
În timp ce disponibilizările au arătat puține semne de revenire, angajările au încetinit semnificativ. De fapt, ultima dată când rata lunară de angajare a fost atât de scăzută – 3,5% ca pondere din forța de muncă – rata șomajului a fost peste 6%.
La conferința de presă de după întâlnirea din iulie, Powell a remarcat că o reducere de 50 de puncte de bază ”nu este ceva la care ne gândim în acest moment”.