UniCredit analizează preluarea Monte dei Paschi printre alte opțiuni

UniCredit analizează preluarea Monte dei Paschi printre alte opțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2021

UniCredit SpA va lua în considerare o ofertă pentru Monte dei Paschi în cadrul opțiunilor sale de creștere, dar a doua bancă italiană va realiza preluarea doar dacă va fi în interesul tuturor acționarilor săi, a afirmat vineri președintele desemnat Pier Carlo Padoan, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Trezoreria Italiei studiază o potențială vânzare a Monte Paschi, care se confruntă cu probleme financiare, către UniCredit, dar banca vrea îndeplinirea unor condiții stricte înainte de a lua în considerare o achiziție, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI Cere Oferta Renault TRAFIC Furgon pentru afacerea ta! Ai garanție extinsă 400.000 KM

"Opțiunea (referitoare la Monte Paschi) va fi evaluată la fel ca alte opțiuni, cu mare atenție", a declarat Padoan, într-un interviu acordat publicației italiene La Repubblica.

Acesta a adăugat că banca trebuie să se extindă, iar preluarea în 2020 a UBI Banca de către cea mai mare rivală internă a UniCredit, Intesa Sanpaolo, a schimbat mediul concurențial.

Padoan a declarat că noul director general al UniCredit, Andrea Orcel, va superviza direct potențiala achiziție.

"Nu exclud nimic. Suntem într-un moment de schimbări profunde și creșterea prin linii externe este unul din instrumentele disponibile, chiar dacă, evident, board-ul nu va aproba orice operație care nu este în interesul tuturor acționarilor, a adăugat președintele desemnat.

Membrii Consiliului de Administrație al UniCredit l-au desemnat luna trecută în unanimitate pe Andrea Orcel la conducerea celui de-al doilea grup bancar italian, deschizând calea pentru numirea sa oficială în aprilie.

Orcel va trebui să prezinte rapid o strategie de creștere, după ce dubiile privind direcția băncii au dus la plecarea lui Mustier, apreciază analiștii. Acțiunile UniCredit au înregistrat una dintre cele mai slabe performanțe în rândul băncilor din Europa în ultimul an și recent UniCredit a pierdut titlul de cea mai mare bancă din Italia, după ce Intesa Sanpaolo SpA a achiziționat rivala mai mică UBI Banca SpA. UniCredit are o prezență importantă în Germania și analiștii se așteptau să preia Commerzbank AG, care implementează acum un plan de redresare.

De asemenea, apreciază analiștii, Orcel își va desfășura activitatea într-o economie italiană care este într-o situație dificilă. Deja a doua cea mai îndatorată țară din UE înaintea pandemiei, Italia a fost puternic afectată de virus, iar Guvernul a fost nevoit să majoreze datoria. Anul acesta, deficitul bugetar ar putea urca la 9,2% din PIB. Autoritățile italiene estimează că datoria publică a țării va urca în 2021 la 158,5% din PIB, un nou nivel record postbelic, depășind ținta de 155,6% din PIB stabilită în septembrie, au declarat surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În primele nouă luni din 2020, UniCredit a pus deoparte aproape trei miliarde de euro pentru creditele neperformante, iar analiștii se așteaptă la creșterea provizioanelor în trimestrul patru din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
monte dei paschi