Yellen indică faptul că Fed va majora aproape sigur dobânda cheie luna aceasta

Yellen indică faptul că Fed va majora aproape sigur dobânda cheie luna aceasta
scris 4 mar 2017

Președinte Rezervei Federale (Fed) a SUA, Janet Yellen, a sugerat că instituția pe care o conduce are în plan o nouă majorare a dobânzii-cheie chiar luna aceasta, informează Reuters și CNBC.

Deși nu a făcut o promisiune fermă în acest sens, comentariile lui Yellen au fost mult mai categorice decât de obicei, ceea ce face ca analiștii să mizeze puternic pe o nouă majorare a dobțnzii la ședința de politică monetară planificată pe 14-15 martie.

„Considerăm, momentan, că o majorare graduală a dobânzii este oportună dacă datele economice se mețin apropiate de așteptările noastre. Într-adevăr, la întâlnirea de luna aceasta, Comitetul va analiza dacă ocuparea forței de muncă și inflația continuă să fie în line cu așteptările noastre, caz în care o nouă modificare a dobânzii ar fi soluția adecvată”, a declarat Yellen, într-un discurs susținut vineri.

Departamentul de stat al SUA: Mita a rămas un lucru obișnuit în sectorul public din România CITEȘTE ȘI Departamentul de stat al SUA: Mita a rămas un lucru obișnuit în sectorul public din România

Yellen a adăugat că inflația core, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, se situează la 1,7%, foarte aproape de ținta Fed, de 2%, iar crearea de noi locuri de muncă are ritmul necesar pentru a o menține șomajul la nivelul de 4,8%.

Economia americană a creat, în prima lună a acestui an (cea mai recentă pentru care există date oficiale), 227.000 de noi locuri de muncă, fiind cea mai bună evoluție consemnată din luna iunie. Ianuarie - ultima lună în care Barack Obama a ocupat funcția de președinte al SUA - a reprezentat a 76-a luna consecutivă de creștere a numărului de locuri de muncă. Rata șomajului a urcat, la început de an, la 4,8%, de la 4,7% cu o lună în urmă, pe fondul creșterii participării pe piața muncii. 

În decembrie 2016, Fed a majorat dobânda cheie, de la 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%, prima decizie în acest sens de anul trecut și a doua din ultimul deceniu.

La acel moment, Comitetul de politică monetară anticipa că va majora dobânda în trei etape pe percursul anului 2017, modificarea graduală a politicii monetare având rolul să sprijine o recuperare moderată a economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
yellen
dobanda
fed
rezerva federala
politica monetara
inflatie
somaj