Yellen indică faptul că Fed va majora aproape sigur dobânda cheie luna aceasta

Yellen indică faptul că Fed va majora aproape sigur dobânda cheie luna aceasta
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 mar 2017

Președinte Rezervei Federale (Fed) a SUA, Janet Yellen, a sugerat că instituția pe care o conduce are în plan o nouă majorare a dobânzii-cheie chiar luna aceasta, informează Reuters și CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deși nu a făcut o promisiune fermă în acest sens, comentariile lui Yellen au fost mult mai categorice decât de obicei, ceea ce face ca analiștii să mizeze puternic pe o nouă majorare a dobțnzii la ședința de politică monetară planificată pe 14-15 martie.

„Considerăm, momentan, că o majorare graduală a dobânzii este oportună dacă datele economice se mețin apropiate de așteptările noastre. Într-adevăr, la întâlnirea de luna aceasta, Comitetul va analiza dacă ocuparea forței de muncă și inflația continuă să fie în line cu așteptările noastre, caz în care o nouă modificare a dobânzii ar fi soluția adecvată”, a declarat Yellen, într-un discurs susținut vineri.

Departamentul de stat al SUA: Mita a rămas un lucru obișnuit în sectorul public din România CITEȘTE ȘI Departamentul de stat al SUA: Mita a rămas un lucru obișnuit în sectorul public din România

Yellen a adăugat că inflația core, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, se situează la 1,7%, foarte aproape de ținta Fed, de 2%, iar crearea de noi locuri de muncă are ritmul necesar pentru a o menține șomajul la nivelul de 4,8%.

Economia americană a creat, în prima lună a acestui an (cea mai recentă pentru care există date oficiale), 227.000 de noi locuri de muncă, fiind cea mai bună evoluție consemnată din luna iunie. Ianuarie - ultima lună în care Barack Obama a ocupat funcția de președinte al SUA - a reprezentat a 76-a luna consecutivă de creștere a numărului de locuri de muncă. Rata șomajului a urcat, la început de an, la 4,8%, de la 4,7% cu o lună în urmă, pe fondul creșterii participării pe piața muncii. 

În decembrie 2016, Fed a majorat dobânda cheie, de la 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%, prima decizie în acest sens de anul trecut și a doua din ultimul deceniu.

La acel moment, Comitetul de politică monetară anticipa că va majora dobânda în trei etape pe percursul anului 2017, modificarea graduală a politicii monetare având rolul să sprijine o recuperare moderată a economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
yellen
dobanda
fed
rezerva federala
politica monetara
inflatie
somaj