Podariu, Agista: Am avut discuții cu peste 200 de companii; ne interesează potențialul de creștere, dar și chimia cu antreprenorul

Podariu, Agista: Am avut discuții cu peste 200 de companii; ne interesează potențialul de creștere, dar și chimia cu antreprenorul
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 8 aug 2023

Reprezentanții fondului de growth equity Agista au purtat discuții, în ultimul an, cu peste 200 de companii pentru a identifica nevoile acestora, în funcție de particularitățile industriilor în care activează, și a personaliza soluțiile propuse de Agista.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Partea care precede încheierea unui parteneriat este extrem de importantă pentru un fond de growth, astfel că selectăm companiile în care investim ținând cont de mulți factori, de la potențialul de creștere la chimia cu antreprenorul, și am încercat să creăm un proces în urma căruia să ajungem la companiile potrivite”, spune, într-o discuție cu Profit.ro, Aurel Podariu, Senior Investment Manager Agista, fond de growth în curs de autorizare, parte a Impetum Group.

Pornind de la o bază de date cu toate companiile din România, Agista a analizat oportunitățile oferite de câteva domenii de activitate și perspectivele lor de creștere, în România și la nivel european, precum reciclarea de materiale nepericuloase (cu potențial ridicat, dat fiind că se află la începutul dezvoltării), serviciile medicale nișate (o piață încă foarte fragmentată) și IT.

Focusul Agista este pe piețe neconsolidate, pentru că în general fondurile de growth vor să identifice jucătorii pe care să îi sprijine, financiar și eventual cu know-how, în vederea creșterii accelerate și consolidării, astfel încât peste câțiva ani valoarea companiei respective să fie mult mai mare și, implicit, exitul – vânzarea către un alt fond, instituțional, jucător important la nivel internațional sau listarea la bursă - să asigure un randament ridicat investiției inițiale, în participația minoritară.

“Agista este un fond de growth dedicat IMM-urilor din orice domeniu de activitate, dar totuși cu anumite domenii în focus pentru a îngusta raza de selecție. Din analiza noastră, în sectoarele – reciclare, servicii medicale nișate, agritech și IT, sunt un total de 37.000 de companii active, cu o piață de 15 miliarde de euro. Însă doar 3% (1.000 de companii) sunt IMM-uri, și aplicând mai departe criteriile noastre, care țin de o cifră de afaceri de 3-10 milioane euro și creștere anuală mare, am ajuns la 300 de companii, cu care am început să avem discuții. Nișarea pe domenii este doar un focus pentru selecție, nu ne limităm la acestea, astfel că putem investi – și o facem – și în altele. Cel mai probabil până la sfârșitul anului o să analizăm și alte sectoare/domenii, inclusiv anumite nișă dintr-un domeniu”, a spus Podariu.

Printre criteriile de evaluare se numără modelul de business al companiei respective, scalabilitatea în România sau pe alte piețe, indiferent că este vorba de o dezvoltare organică sau prin achiziții, precum și perspectiva exit-ului.

Riscurile asociate investițiilor sunt cele asumate și de antreprenorii respectivi, dar din perspectiva fondurilor de growth acestea pot fi reduse prin alegerea partenerului potrivit, buna cunoaștere a pieței și prin implementarea rapidă a unor decizii, precum găsirea unui CFO care să înțeleagă cu adevărat modelul de business, sau schimbări ale căror rezultate sunt vizibile într-o perioadă scurtă de timp, exemplu fiind implementarea unui sistem de facturare mai bun.

În ceea ce privește provocările cu care se confruntă companiile aflate într-o etapă de creștere accelerată, Podariu accentuează importanța echipei: „Provocarea este să-ți aduci oamenii potriviți, să știi să-i pui la locul potrivit și ei să știe să livreze ce le ceri tu. Pentru mine, este important ca CEO-ul să fi lucrat în companie de minim 3 ani, trecând astfel prin multe etape de dezvoltare a business-ului, să aibă abilitatea de a livra rezultate într-un mediu antreprenorial, cu mult diferit de cel dintr-o multinațională, să poate “crește” un succesor și să aibă abilitatea de a performa în condițiile unei dezvoltări accelerate a afacerii”.

Companiile care au ajuns într-o astfel de etapă, de creștere accelerată, au de cele mai multe ori un grad ridicat de îndatorare, ceea ce scoate în evidență avantajele unui parteneriat cu un fond de private equity, care le echilibrează structura financiară.

În cazul specific al Agista, fondul vine, pe lângă finanțare, și cu know-how, consultanță și linii de ghidaj strategic.

“Construim împreună cu echipa de management. Noi spunem așa: voi știți business-ul cel mai bine. Ce știm noi este strategie de M&A, pentru că am mai făcut asta în grup, am integrat companii și le-a mers mai bine decât dacă ar fi făcut asta singure; în plus, avem expertiză financiară și putem echilibra compania asfel încât să poată atrage mai multe surse de finanțare și să se uite și la piețe externe”, explică Podariu.

Reprezentantul Agista remarcă totodată o schimbare a culturii antreprenoriale în România, în sensul că antreprenorii au început să fie mai deschiși la parteneriate.

Impetum Group - un ecosistem antreprenorial românesc care pune laolaltă capital, management și resurse - a lansat Agista anul trecut, pentru a completa soluțiile de investiții oferite și a răspunde nevoilor antreprenorilor de a-și extinde afacerile.

În 2023, Agista a „pivotat” de la un fond care își propunea să investească preponderent în firme aflate în etapa de prelistare la bursă într-un fond specializat în growth equity.

De la lansare și până în prezent, Agista a investit în Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX - de curând FORT, Top Tech, Bittnet Group și Chromosome Dynamics.

viewscnt
Afla mai multe despre
agista podariu