ANCOM: Două din trei conexiuni de internet fix permit viteze de cel puțin 100 Mbps

ANCOM: Două din trei conexiuni de internet fix permit viteze de cel puțin 100 Mbps
scris 18 mai 2018

Majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) din România permit viteze de cel puțin 100 Mbps, în contextul în care numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, a anunțat vineri Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Conform statisticilor ANCOM, numărul total al conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane la finalul anului 2017, înregistrând o creștere anuală de 7%. Prin intermediul acestora, în 2017 s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar per conexiune a fost de 92 GB, scrie News.ro.

”Deși internetul mobil asigură nevoia de a avea acces la informațiile online oricând și oriunde, internetul fix este cel care furnizează viteze suficient de mari pentru cantitățile uriașe de date descărcate sau încărcate în rețele. De aceea, numărul conexiunilor de internet fix care permit viteze de cel puțin 100Mbps a continuat să crească și în anul 2017, ajungând la 3,2 milioane, ceea ce reprezintă 67% din totalul conexiunilor de internet fix din România”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

WhatsApp lansează mai multe funcții care cresc funcționalitatea grupurilor de discuții CITEȘTE ȘI WhatsApp lansează mai multe funcții care cresc funcționalitatea grupurilor de discuții

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 58%, în creștere anuală cu patru puncte procentuale. În funcție de numărul total de conexiuni la internet fix la sfârșitul anului 2017, liderul pieței avea o cotă de piață de 49%, principalul competitor 21%, următorul competitor 13%, ceilalți furnizori însumând 17%.

”O creștere însemnată, cu peste 13% comparativ cu sfârșitul anului anterior, a cunoscut-o numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane, în timp ce în mediul urban creșterea a fost mai lentă, de 5%, până la 3,4 milioane. Rata de penetrare era de 71% în urban și de 41% în rural”, se arată în comunicat.

Gradul de utilizare a telefoniei fixe a continuat să scadă semnificativ pe parcursul anului 2017, înregistrându-se scăderi atât în ceea ce privește numărul de linii de acces (-5%, până la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, ajungând la 2,7 miliarde minute).

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ancom
internet