ANCOM menține tarifele de terminare a apelurilor în rețelele de telefonie fixe și mobile

ANCOM menține tarifele de terminare a apelurilor în rețelele de telefonie fixe și mobile
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2017

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează în dezbatere publică un set de măsuri de reglementare a piețelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile în rețelele de telefonie, propunând menținerea tarifelor reglementate valabile de la 1 aprilie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma unei analizei pe piața serviciilor de terminare a apelurilor de telefonie fixă, autoritatea a identificat 35 de companii cu putere semnificativă, scrie News.ro

Autoritatea a propus menținerea tarifului maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe la nivelul de 0,14 eurocenți/minut, fără TVA, valabil de la 1 aprilie 2014.

În cazul serviciilor de terminare a apelurilor la telefonia mobilă, ANCOM a identificat cinci firme cu putere semnificativă pe piață: Lycamobile SRL, care operează rețeaua mobilă virtuală ”complet”, Orange România, RCS & RDS (DigiMobil), Telekom România și Vodafone România.

Apple lansează două noi tablete iPad Pro CITEȘTE ȘI Apple lansează două noi tablete iPad Pro

Și în acest caz, ANCOM propune menținerea tatrifului maxim de terminare a apelurilor la 0,96 eurocenți/minut, fără TVA.

“Nivelurile actuale ale tarifelor corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile, rămân neschimbate, întrucât reflectă costurile eficiente ale furnizării acestora de către operatorii din România, acestea situându-se, în ambele cazuri, sub nivelul mediei europene”, a motivat ANCOM.

În ceea ce privește obligația de a permite accesul la elemente ale rețelei și la infrastructura asociate, ANCOM consideră oportună impunerea către firmele de telefonie fixă și mobilă, considerate cu putere semnificativă de piață, obligația de a oferi serviciul de interconectare bazat pe tehnologia IP conform cerințelor tehnice armonizate la nivel national.

Măsura se va aplica de la 1 iulie 2018, dar nu mai devreme de șase luni de la intrarea în vigoare a deciziei privind adoptarea cerințelor tehnice armonizate la nivel național.

După încheierea perioadei de consultare publică, respectiv analizarea observațiilor și propunerilor primite, ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană, Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) și autoritățile naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse.

Comisia Europeană, OAREC și celelalte autorități de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii și observații în termen de o lună de la data notificării.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
tarife
telefonie mobila
telefonie fixa