Android va oferi suport nativ pentru telefoanele pliabile

Android va oferi suport nativ pentru telefoanele pliabile
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 8 nov 2018

În aceeași zi în care Samsung a prezentat foarte succint viitorul său smartphone pliabil, Google a anunțat că lucrează la implementarea suportului nativ pentru acest gen de dispozitive în Android.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prin suportul nativ, Google va încerca să omogenizeze interfața și funcționalitatea software de pe viitoarele telefoane pliabile ce vor folosi Android.

În lipsa unul astfel de suport, fiecare producător ar fi trebuit să vină cu propria implementare, iar funcțiile specifice formatului să fie foarte diferite de la un producător la altul. Pentru Android, asta ar însemna o escaladare a fragmentării care este și așa o problemă destul de mare.

În plus, nu toți producătorii au resursele necesare dezvoltării unei soluții software proprii pentru acest tip de dispozitive. Suportul nativ din Android va oferi și celor mai mici producători posibilitatea comercializării unor telefoane pliabile.

VIDEO&FOTO Samsung a prezentat primul său smartphone pliabil CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Samsung a prezentat primul său smartphone pliabil

Cei de la Google nu au oferit detalii despre modul specific în care vor aborda această problemă, ci s-au limitat la a spune că în prezent evaluează mai multe opțiuni.

Până va fi gata suportul nativ, Google le recomandă dezvoltatorilor de aplicații să se asigure că acestea sunt compatibile cu funcția “screen continuity”, o caracteristică a sistemului de operare care permite aplicațiilor să-și adapteze interfața în funcție de dimensiunea ecranului.

Telefoanele pliabile vor avea cel mai probabil două ecrane - un ecran mare pentru “modul despăturit” și unul mai mic care va fi folosit când dispozitivul este pliat. De aceea, este important ca aplicațiile să arate și să se comporte normal indiferent pe care din cele două ecrane vor fi deschise.

Samsung și-a prezentat ieri primul telefon pliabil, într-un mod care a implicat mult mister, pentru a păstra secret formatul constructiv. Și producătorul coreean a ales varianta cu două ecrane, cel mai mare dintre acestea având 7,3 inch.

Dacă produsul celor de la Samsung va fi lansat abia anul viitor, un producător chinez mai puțin cunoscut vinde deja un astfel de dispozitiv. În acest caz, există un singur ecran care rămâne pe exterior când se face plierea, astfel că poate fi folosit în ambele poziții.

viewscnt
Afla mai multe despre
android
google
smartphone
telefon pliabil