Apple vrea să vândă obligațiuni de 12 miliarde de dolari

Apple vrea să vândă obligațiuni de 12 miliarde de dolari
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 feb 2016

Compania americană Apple a lansat o emisiune de obligațiuni, prin care intenționează să împrumute până la 12 miliarde de dolari, în condițiile în care păstrează rezerve în numerar uriașe în afara Statelor Unite, pentru a evita plata unor taxe, transmit The Guardian și BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Compania deține rezerve de lichidități de circa 215 miliarde de dolari, potrivit ultimelor rapoarte financiare.

Obligațiunile ar putea fi vândute în maximum zece tranșe, iar împrumutul va fi utilizat, în mare parte, pentru distribuirea de cash către acționarii companiei. Astfel, suma obținută va permite companiei să recompenseze acționarii fără să utilizeze circa 177 de miliarde de dolari din străinătate, pentru care taxele plătite sunt  mai mici decât în SUA, și să evite orice costuri legate de repatriere.

Profitul Apple a crescut cu 2% în perioada octombrie-decembrie, dar vânzările de iPhone au frânat CITEȘTE ȘI Profitul Apple a crescut cu 2% în perioada octombrie-decembrie, dar vânzările de iPhone au frânat

Aceasta este a cincea oară în ultimii trei ani când gigantul american preferă să împrumute miliarde de dolari decât să apeleze la sumele deținute în alte state. În total, Apple a împrumutat circa 51 de miliarde de dolari începând cu jumătatea anului 2013.

Apple a fost acuzată de multe ori că încearcă să evite plata taxelor datorate, prin diferite mijloace. Astfel, Apple ar putea fi nevoită să plătească retroactiv taxe de cel puțin 8 miliarde de dolari, după ce Comisia Europeană a început o anchetă referitoare la politica fiscală a companiei.

Autoritățile europene acuză compania că folosește subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor aferente veniturilor obținute în afara Statelor Unite. În Irlanda, Apple beneficiază de anumite facilități fiscale, care reduc semnificativ sumele datorate de companie. Investigațiile în acest caz au început anul trecut, iar concluziile ar putea fi stabilite în martie. Apple a declarat deja că va contesta orice decizie nefavorabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
it
obligatiuni
imprumut
dividende