Aproape o treime din smartphone-urile cu Android sunt afectate de o vulnerabilitate care le expune funcțiile de bază

Aproape o treime din smartphone-urile cu Android sunt afectate de o vulnerabilitate care le expune funcțiile de bază
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 9 mai 2021

Producătorii de smartphone-uri cu Android au început să livreze un patch creat de Qualcomm, pentru o problemă de securitate specifică telefoanelor high-end cu Android.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După ce experții în securitate cibernetică au descoperit și raportat în privat o vulnerabilitate care afectează flagship-urile cu Android, Qualcomm a creat și livrat un patch către producători, care, la rândul lor, încep să-l livreze către utilizatori.

Componenta problematică este cipul Mobile Station Modem, integrat de Qualcomm în SoC-urile sale. Cipul respectiv gestionează funcții precum vocea, mesajele și captura HD în cele mai multe smartphone-uri vândute de Google, Samsung, LG, Xiaomi și OnePlus.

128 de milioane de utilizatori de iPhone au fost infectați cu malware-ul XCodeGhost CITEȘTE ȘI 128 de milioane de utilizatori de iPhone au fost infectați cu malware-ul XCodeGhost

Conform Counterpoint Research, firma de securitate care a descoperit problema, cipul vulnerabil se regăsește în 31% din smartphone-urile din toată lumea.

Cunoscând vulnerabilitatea, atacatorii pot folosi o aplicație infectată cu malware, care să strecoare codul malițios mai departe, în cipul problematic. De acolo, malware-ul ajunge, să intermedieze unele dintre facilitățile vitale ale telefoanelor, precum apelurile de voce și mesajele.

Update-urile ajung, în general, cu greutate pe smartphone-urile cu Android. Chiar dacă Qualcomm a dezvoltat și trimis către producători un patch, va mai dura până când producătorii vor livra patch-ul utilizatorilor, iar utilizatorii îl vor instala.

Între timp, un procent important din smartphone-urile cu Android rămân vulnerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
android
vulnerabilitate
securitate
google
samsung
lg
xiaomi
oneplus