Aproape opt milioane de români sunt pasionați de jocuri video; utilizatorii se joacă pe 2-3 dispozitive

Aproape opt milioane de români sunt pasionați de jocuri video; utilizatorii se joacă pe 2-3 dispozitive
scris 3 nov 2020

Aproape opt milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, arată datele primului mare studiu de piață legat de consumul de jocuri video din România, lansat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), în cadrul conferinței de specialitate Dev.Play 2020.

"Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arată cât de mulți români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranță, în anii care vor urma va putea fi îmbunătățit cu și mai multe detalii statistice relevante", a declarat, în deschiderea evenimentului, Cătălin Butnariu, președinte RGDA.

FOTO Facebook testează public Dark Mode în aplicația mobilă CITEȘTE ȘI FOTO Facebook testează public Dark Mode în aplicația mobilă

Conform studiului, "Utilizatorii de jocuri video din România", dintre cei 7,9 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, mai mult de jumătate (52%) sunt bărbați și 48% sunt femei. Totodată, 39% dintre jucătorii adulți au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare), aproape jumătate (48%) dintre aceștia sunt căsătoriți sau în uniune consensuală, scrie Agerpres.

Rezultatele RGDA arată că un utilizator se joacă, în medie, pe 2 - 3 dispozitive, în timp ce platformele cele mai populare pe care românii le utilizează sunt: telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tablete (20%) și console (15,5%). În plus, jocurile online sunt preferate de 14,3% dintre jucători, iar jocurile din social media, 6,7% dintre aceștia.

Cât despre achiziția de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru acestea, în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online, precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).

De asemenea, dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch, topul preferințelor rămânând similar. Peste două treimi (68%) din totalul jucătorilor de console plătesc lunar 46 de lei.

Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menționat la o distanță considerabilă de iOS (15%), iar suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.

Potrivit sursei citate, pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%) și suma pe care o cheltuie într-o lună aceștia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.

Studiul relevă atât motivațiile, cât și preferințele legate de gaming ale românilor. Astfel, șapte din zece jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru cinci din zece jocuri sunt un hobby. În același timp, 40% dintre cei chestionați afirmă că se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăța ceva nou.

Aproape toți respondenții au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menționând că se joacă și la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.

Studiul RGDA evidențiază faptul că jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenți, urmate de cele single player (47%). În ceea ce privește tipul jocurilor, în topul preferințelor se află jocurile de aventură (54%), jocurile de strategie (51%) sau jocurile de tip "first person shooter" (FPS) - cu 47% dintre preferințe.

Huawei își va face fabrică de cipuri în Shanghai CITEȘTE ȘI Huawei își va face fabrică de cipuri în Shanghai

În urma cercetării de specialitate au reieșit șase tipologii de jucători: jucătorul ambițios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul rațional, cel relaxat și jucătorul grăbit.

Studiul, realizat de către iZi Data la comanda RGDA, a cuprins 1.005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. În plus, studiul incidență a avut 1.020 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
jocuri video
rgda