ANCOM amână din nou licitația pentru tehnologia 5G. Acum, până la sfârșitul trimestrului III

ANCOM amână din nou licitația pentru tehnologia 5G. Acum, până la sfârșitul trimestrului III
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2020

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat planul de acțiuni pentru anul 2020, potrivit căruia printre principalele priorități ale ANCOM sunt organizarea licitației pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării tehnologiei 5G până la sfârșitul trimestrului III al anului, alte priorități fiind contribuția la transpunerea prevederilor Codului Comunicațiilor în legislația națională, continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii și implementarea măsurilor de reglementare pentru serviciul universal poștal sunt conform planului său de acțiuni adoptat pentru anul 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este, practic, o nouă amânare a licitației, după ce în octombrie anul trecut avansa termenul de prima jumătate a acestui an.

”În cursul acestui an, ANCOM își propune să definitiveze documentația de licitație până la sfârșitul trimestrului III și să organizeze procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului”, arată autoritatea într-un comunicat.

Potrivit Planului de acțiuni al ANCOM pentru anul 2020, consultat de News.ro, acțiunea urmărește realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicații de bandă largă până în 2020, precum și a obiectivelor "Planului de acțiuni: 5G pentru Europa" privind introducerea coordonată a serviciilor 5G în Uniune, scrie News.ro.

Facebook Messenger continuă procesul de simplificare CITEȘTE ȘI Facebook Messenger continuă procesul de simplificare

”În acest scop, este necesară punerea la dispoziția furnizorilor de servicii de comunicații electronice a resurselor de spectru necesare, prin implementarea Deciziilor relevante ale Parlamentului European și ale Consiliului aplicabile privind armonizarea utilizării benzilor de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice de bandă largă în Uniune”, arată documentul.

În anul 2019, ANCOM a redactat în cadrul unui grup de lucru interministerial o strategie pentru implementarea 5G în România. Strategia a fost asumată de Guvernul României prin intermediul HOTĂRÂRII nr. 429 din 20 iunie 2019.

Desfășurarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile de frecvențe vizate pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă are ca termen trimestrul IV 2020.

Reprezentanții ANCOM spun că, pentru a determina interesul pieței naționale de comunicații electronice cu privire la achiziționarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor pentru furnizarea rețelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice, autoritatea va organiza o consultare a pieței.

Totodată, autoritatea are în vedere actualizarea interfețelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere.

”Pe lângă măsurătorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe, ANCOM va derula în acest an o campanie de evaluare a situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță pentru a identifica localitățile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobilă”, mai informează autoritatea.

ANCOM și-a propus să elaboreze un proiect de act normativ pentru transpunerea în dreptul național a Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice în vederea înaintării acestuia spre adoptare în primul trimestru al acestui an.

”Pentru a continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, ANCOM va stabili tarife orientative de acces la stâlpii operatorilor de rețea și va aproba condițiile de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autoritățile publice locale”, mai arată ANCOM.

De asemenea, în ce privește normativele tehnice prevăzute de Legea infrastructurii în sarcina ANCOM, a ministerului de resort și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice, autoritatea intenționează să elaboreze și să transmită instituțiilor partenere o propunere tehnică, cu consultarea actorilor pieței de comunicații.

Reglementări privind serviciile de comunicații electronice și serviciile poștale

ANCOM va revizui în acest an piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură și piața serviciilor de acces în bandă largă. Un alt proiect care urmează a fi realizat privește revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice și modificarea deciziei ANCOM nr. 333/2013 privind colectarea de date statistice în domeniul comunicațiilor electronice.

În ceea ce privește serviciul universal în domeniul serviciilor poștale, autoritatea are în plan implementarea măsurilor de reglementare necesare în vederea stabilirii unor plafoane tarifare și a unor formule de control al modificării tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal.

Totodată, va fi actualizat contractul-cadru și regulile aplicabile serviciilor poștale care intră în sfera serviciului universal. Pentru definirea ariei geografice acoperite de serviciile poștale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, ANCOM va actualiza în 2020 lista cu localitățile aflate în condiții geografice excepționale.

Totodată, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale și decizia privind colectarea de date statistice poștale pentru a transpune la nivelul legislației secundare prevederile OG nr.27/2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
5g