Beijingul blochează accesul la Wikipedia înaintea marcării a 30 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen

Beijingul blochează accesul la Wikipedia înaintea marcării a 30 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2019

Autoritățile chineze au blocat în totalitate accesul la enciclopedia online Wikipedia, a anunțat proprietarul site-ului, în contextul marcării, luna viitoare, a 30 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiza datelor de conectare a permis să se stabilească faptu că accesul la Wikipedia în China nu mai este posibil de la 23 aprilie, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Wikimedia Foundation, Samantha Lien, scrie News.ro.

Statele Unite interzic oficial achiziționarea echipamentelor de comunicații care sunt considerate un risc de securitate CITEȘTE ȘI Statele Unite interzic oficial achiziționarea echipamentelor de comunicații care sunt considerate un risc de securitate

Versiunea chineză a Wikipedia este blocată din 2015 de către ”marele zid electronic”, un paravan de protecție (”firewall”) care-i împiedică pe utilizatorii chinezi ai Internetului să aibă acces la anumite site-uri sau rețele de socializare străine ca Facebook, Twitter sau Instagram.

Articolele în limbi străine ale enciclopediei consacrate reprimării revoltei în favoarea democrației la Tiananmen, în 1989, și situației în Tibet sunt de asemenea blocate de mult timp, însă restul site-ului era, până acum accesibil.

Samantha Lien a precizat că Fundația Wikimedia nu a fost informată cu privire la o schimbare a politicii.

Agenția chineză însărcinată cu cenzura pe Internet, contactată de Reuters pe această temă, nu a răspuns.

Beijingul înăsprește cu regularitate cenzura, înaintea unor evenimente politice majore sau sensibile, așa cum procedează anul acesta, cu ocazia marcării a 100 de ani de la Mișcarea de la 4 mai - o revoltă a studenților împotriva imperialismului -, a 30 de ani de la masacrul de la Tiananmen, în iunie, și a 70 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze, în octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikipedia
china