Bruxelles-ul lansează o anchetă oficială împotriva X

Bruxelles-ul lansează o anchetă oficială împotriva X
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 dec 2023

Comisia Europeană a inițiat o procedură oficială pentru a evalua dacă platforma de socializare X (fosta Twitter) a încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de gestionarea riscurilor, moderarea conținutului, modelele întunecate, transparența publicității și accesul cercetătorilor la date.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Pe baza investigației preliminare efectuate până în prezent, inclusiv pe baza unei analize a raportului de evaluare a riscurilor prezentat de X în septembrie, a raportului de transparență al X publicat la 3 noiembrie și a răspunsurilor X la o cerere oficială de informații, care, printre altele, se referea la difuzarea de conținut ilegal în contextul atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului, Comisia a decis să deschidă o procedură oficială privind încălcarea legii împotriva X, în temeiul Legii privind serviciile digitale”, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

Este prima procedură oficială privind presupusa încălcare a Legii privind serviciile digitale de către o platformă online de la adoptarea normelor în UE.

SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect

“Deschiderea de astăzi a procedurilor formale împotriva lui X arată clar că, odată cu DSA, perioada marilor platforme online care se comportă ca fiind „prea mari pentru a le păsa” a luat sfârșit. Acum avem reguli clare, obligații ex ante, supraveghere puternică, aplicare rapidă și sancțiuni descurajatoare și vom folosi pe deplin setul nostru de instrumente pentru a ne proteja cetățenii și democrațiile. Vom începe acum o investigație aprofundată a respectării de către X a obligațiilor DSA în ceea ce privește combaterea difuzării și amplificarii conținutului ilegal și a dezinformarii în UE, transparența platformelor și designul interfeței cu utilizatorul”, a declarat Thierry Breton, comisar UE pentru piața internă.

Comisia va investiga respectarea, de către X, a obligațiilor DSA referitoare la combaterea difuzării de conținut ilegal în UE, în special în ceea ce privește evaluarea riscurilor și măsurile de atenuare adoptate de X pentru a combate difuzarea de conținut ilegal în UE.

De asemenea, Comisia va analiza eficacitatea măsurilor luate pentru a combate manipularea informațiilor pe platformă, în special eficacitatea așa-numitului sistem de "note comunitare" al X în UE și eficacitatea politicilor conexe de atenuare a riscurilor la adresa discursului civic și a proceselor electorale.

Ancheta se va concentra și asupra măsurilor luate de X pentru a spori transparența platformei sale și va analiza “un design suspectat a fi înșelător al interfeței cu utilizatorul”, în special în legătură cu bifele legate de anumite produse cu abonament - așa-numitele Blue checks.

“Investigația se referă la suspiciunile de deficiențe în ceea ce privește acordarea accesului cercetătorilor la datele accesibile publicului ale X, astfel cum prevede articolul 40 din DSA, precum și la deficiențele din depozitul de anunțuri al X”, potrivit Comisiei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
x
twitter
comisia europeana
investigatie incalcare dsa
legea privind serviciile digitale
ancheta oficiala