CE: Securitatea IT este atât de puternică pe cât cea mai slabă verigă a sa, iar în prezent avem o serie de puncte slabe

CE: Securitatea IT este atât de puternică pe cât cea mai slabă verigă a sa, iar în prezent avem o serie de puncte slabe
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2017

Comisia Europeană pledează pentru o cooperare mai intensă în domeniul securității informatice și pentru investiții mai mari în acest sens din parta companiilor, a declarat ofițerul de presă al Executivului UE la Bruxelles, Dimitri Barua, la o întrebare adresată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Trebuie să cooperăm mai mult pentru a contracara astfel de amenințări (amenințările informatice – n.r.)”, a spus Dimitri Barua.

El a atras atenția că societățile și companiile europene nu investesc suficient în securitate informatică. “Securitatea informatică este atât de puternică pe cât cea mai slabă verigă a sa și cred că, în prezent, avem o serie de puncte slabe”, a insistat oficialul.

După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în România CITEȘTE ȘI După nici 2 ani, miliardarul Warren Buffett a desființat abrupt prima sa afacere directă în România

Directoarea biroului Parlamentului European la Madrid, Maria Andres, a precizat că, la nivelul UE, persistă dezbaterea privind echilibrul dintre securitatea informatică și protecția datelor personală.

Ea a amintit concluzia Consiliului European de luna aceasta, potrivit căreia companiile IT au responsabilitatea de a pune la dispoziția autorităților informațiile relevante și datele despre utilizatori, în cazul unei amenințări, dar și să lupte împotriva folosirii serviciilor lor pentru radicalizarea persoanelor.

În ceea ce privește securitatea și apărare clasice, el a admis că, deși UE a făcut pași importanți, are încă în față un drum greu. Printre amenințările cu care se confruntă blocul european, el a enumerat prezența tot mai agresivă a Rusiei sau terorismul – factori ce “justifică saltul drastic înainte în privința apărării europene”.

Barua a explicat, la un seminar destinat securității și apărării europene, organizat de PE la Madrid, că Uniunea Europeană are trei obiective majore în acest domeniu. “Primul este răspunsul la conflicte, al doilea este consolidarea capacității partenerilor, precum Mali, Sahel și alte țări alături de care trebuie să fim implicați, iar al treilea este apărarea Uniunii și a cetățenilor ei”, a afirmat el.

Potrivit oficialului, statele UE, împreună, reprezintă al doilea mare investitor în apărare din lume, în termeni de cheltuieli, însă rezultatele sunt slabe. El consideră că una dintre cauze este faptul că membrii nu cooperează între ei.

Comisia Europeană a aprobat la începutul aceste luni înființarea unui fond comun destinat cercetării în domeniul militar și dezvoltării de capacități pe baza rezultatelor din cercetare, Fondul pentru Apărare putând ajunge și la 5,5 miliarde de euro anual începând cu anul 2020, potrivit unei declarații a consilierului pe apărare al președintelui Comisiei Europene, Mihnea Motoc.

Potrivit lui Motoc, Fondul pentru Apărare oferă industriei românești de apărare șansa relansării, cu condiția de a găsi parteneri în proiecte în cel puțin o altă țară.

Un atac informatic de proporții s-a răspândit extrem de rapid marți după-amiază din Ucraina și Rusia spre Europa Vestică. Printre victime s-au numărat multinaționale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk și Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse și ucrainene au fost inițial ținta atacului cibernetic cu ransomware-ul Petya. De asemenea, mai mulți operatori de telecomunicații au fost afectați de virus.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunțat că agenția ”răspunde urgent” în urma noului atac cibernetic și colaborează ”cu statele membre și cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura întreagă a acestui atac cibernetic”. (Corespondență Ileana Toma, trimisul special News.ro la Madrid)

viewscnt
Afla mai multe despre
securitate it
dimitri barua