CEO-ul Google și Alphabet, Sundar Pichai: Societatea trebuie să se pregătească pentru tehnologii de inteligență artificială

CEO-ul Google și Alphabet, Sundar Pichai: Societatea trebuie să se pregătească pentru tehnologii de inteligență artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2023

CEO-ul Google și Alphabet, Sundar Pichai, a spus că ”fiecare produs al fiecărei companii” va fi afectat de dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI), avertizând că societatea trebuie să se pregătească pentru tehnologii precum cele pe care le-a lansat deja, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-un interviu acordat emisiunii ”60 Minutes” de la CBS, difuzat duminică, care a adoptat un ton îngrijorat, intervievatorul Scott Pelley a încercat mai multe dintre proiectele de inteligență artificială ale Google și a spus că a rămas ”mut” și a simțit că este ”neliniștitor”, referindu-se la produsele cu capabilități asemănătoare celor umane precum chatbot-ul Google Bard.

Porsche, un nou record de vânzări. Strategia de imagine și prețuri, dezvăluită CITEȘTE ȘI Porsche, un nou record de vânzări. Strategia de imagine și prețuri, dezvăluită

”Trebuie să ne adaptăm ca societate”, a spus Pichai pentru Pelley, adăugând că locurile de muncă care ar fi perturbate de AI ar include ”lucrători care au cunoștințe”, inclusiv scriitori, contabili, arhitecți și, în mod ironic, chiar ingineri de software, scrie News.ro.

”Acest lucru va avea un impact asupra fiecărui produs din fiecare companie. De exemplu, ai putea fi radiolog, dacă te gândești la cinci până la 10 ani de acum înainte, vei avea un colaborator AI cu tine. Vii dimineața, să presupunem că ai o sută de lucruri prin care să treci, s-ar putea să spună: acestea sunt cele mai grave cazuri la care trebuie să te uiți mai întâi”, a spus Pichai.

Pelley a văzut alte zone cu produse AI avansate în cadrul Google, inclusiv DeepMind, unde roboții jucau fotbal, pe care l-au învățat singuri, spre deosebire de oameni.

O altă unitate a arătat roboți care recunoșteau obiecte pe un blat și i-au adus lui Pelley un măr pe care l-a cerut.

Când a avertizat asupra consecințelor AI, Pichai a spus că amploarea problemei dezinformării și a știrilor și imaginilor false va fi ”mult mai mare”, adăugând că ”ar putea cauza rău”.

Luna trecută, CNBC a relatat că, pe plan intern, Pichai le-a spus angajaților că succesul programului Bard recent lansat depinde acum de testarea publică, adăugând că ”lucrurile vor merge prost”.

Google și-a lansat chatbot-ul AI Bard ca produs experimental pentru public luna trecută.

A urmat anunțul din ianuarie al Microsoft, că motorul său de căutare Bing va include tehnologia OpenAI GPT, care a atras atenția internațională după lansarea ChatGPT în 2022.

Cu toate acestea, temerile cu privire la consecințele progresului rapid au ajuns și la public și la critici în ultimele săptămâni.

În martie, Elon Musk, Steve Wozniak și zeci de cadre universitare au cerut o pauză imediată în ”experimentele” de formare legate de modele de limbaj mari”mai puternice decât GPT-4”, principalul LLM al OpenAI.

Peste 25.000 de persoane au semnat scrisoarea de atunci.

”Presiunea competitivă dintre giganți precum Google și startup-uri despre care nu ați auzit niciodată propulsează umanitatea în viitor, chiar dacă este sau nu gata”, a comentat Pelley.

Google a lansat un document care subliniază ”recomandări pentru reglementarea inteligenței artificiale”, dar Pichai a spus că societatea trebuie să se adapteze rapid cu reglementări, legi pentru a pedepsi abuzurile și tratate între națiuni pentru a face AI sigură pentru lume, precum și reguli care ”se aliniază cu valorile umane, inclusiv cu moralitatea”.

”Nu este responsabilitatea unei companii să decidă. De aceea cred că dezvoltarea acestui lucru trebuie să includă nu doar ingineri, ci și oameni de știință socială, eticieni, filozofi și așa mai departe.”, a spus Pichai.

Swed House din Belarus, cu produse asemănătoare IKEA, a deschis primul său magazin în Moscova. \ CITEȘTE ȘI Swed House din Belarus, cu produse asemănătoare IKEA, a deschis primul său magazin în Moscova. "Da, avem și articole IKEA, le vindem, nimeni nu ne-a interzis să facem asta..."

Întrebat dacă societatea este pregătită pentru tehnologia AI precum Bard, Pichai a răspuns: ”Pe de o parte, simt că nu, deoarece ritmul în care ne putem gândi și ne putem adapta ca instituții societale, în comparație cu ritmul în care tehnologia evoluează, există, pare a fi o nepotrivire.”

Cu toate acestea, el a adăugat că este optimist, deoarece, în comparație cu alte tehnologii din trecut, ”numărul de oameni care au început să-și facă griji cu privire la implicații” au făcut-o devreme.

Dintr-o sugestie de șase cuvinte a lui Pelley, Bard a creat o poveste cu personaje și intrigă pe care le-a inventat, inclusiv un bărbat a cărui soție nu a putut concepe un copil și un străin îndurerat după un avort spontan și tânjind după o încheiere.

”Rareori sunt fără cuvinte. Umanitatea la viteza super-umană a fost un șoc”, a spus Pelley.

Pelley a spus că l-a întrebat pe Bard de ce îi ajută pe oameni și a răspuns ”pentru că mă face fericit”, ceea ce Pelley a spus că l-a șocat.

”Bard pare să se gândească”, i-a spus el lui James Manyika, un vicepreședinte senior angajat de Google anul trecut ca șef al departamentului ”tehnologie și societate”.

Manyika a răspuns că Bard nu este conștient și nu este conștient de sine, dar se poate ”comporta ca și când ar fi”.

Pichai a mai spus că Bard are o mulțime de halucinații, după ce Pelley i-a explicat că l-a întrebat pe Bard despre inflație și a primit un răspuns instantaneu cu sugestii pentru cinci cărți care, când a verificat mai târziu, nu existau de fapt.

Pelley a părut, de asemenea, îngrijorat atunci când Pichai a spus că există ”o cutie neagră” cu chatbot, unde ”nu înțelegeți pe deplin” de ce sau cum apar anumite răspunsuri.

”Nu înțelegi pe deplin cum funcționează și totuși l-ai lăsat liber în societate?” întrebă Pelley.

”Permiteți-mi să o spun așa, cred că nici nu înțelegem pe deplin cum funcționează o minte umană”, a răspuns Pichai.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceo-ul google
sundar pichai