Cinci firme se bat să păzească bunurile Poștei Române. Miza: un contract de 20 mil. lei

Cinci firme se bat să păzească bunurile Poștei Române. Miza: un contract de 20 mil. lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 aug 2015

Poșta Română a primit cinci oferte pentru furnizarea de servicii de pază și protecție a bunurilor, valorilor și imobilelor pentru o perioadă de doi ani, contract finanțat din fonduri proprii și estimat la 19,6 milioane de lei, TVA inclusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ofertele au fost depuse de Sicuro Invest, Thug Security, Tiger Protector Company, Scorseze Security International și Securitas Services România, potrivit datelor remise de operatorul poștal la solicitarea Profit.

“Termenul de evaluare a ofertelor, conform OUG 34/2006, este de 25 de zile de la data deschiderii ofertelor (10 august – n.r.). Având în vedere, însă, numărul relativ mare de ofertanți și volumul mare de documente ce vor fi analizate și evaluate (…) și luând în considerare solicitările de clarificări ce vor surveni pe parcursul evaluărilor și eventualele contestații la CNSC/Tribunalul București/Curtea de Apel București, preconizăm un termen de atribuire a contractului de 60-90 de zile”, se arată în răspunsul transmis Profit de biroul de presă al Poștei Române. Acordul cadru va fi încheiat cu primii trei ofertanți declarați câștigători, iar atribuirea contractelor subsecvente va fi efectuată în cascadă (în ordinea clasamentului în urma evaluării ofertelor), conform datelor din caietul de sarcini.

Contractele subsecvente nu se vor atribui prin reluarea licitației. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului este "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic". În perioada 28.08.2014 - 18.06.2015 serviciile de pază au fost prestate de Alistar Security. “Întrucât compania nu a obținut reînnoirea licenței de funcționare, contractul de servicii a fost reziliat”, potrivit datelor trasnmise de operatorul poștal național. La finele lunii aprilie, patronul Totto Security (fosta Alistar Security), Dan Alistar, a fost reținut, alături de alte șapte persoane, într-un dosar de evaziune și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro. Celelalte persoane sunt Melania Alistar, nepoata lui Dan Alistar, Carmen Nicolae, Cătălin Bogdan, Temistocle Bejan, Ionel Popa, Aziz Ciftci și Nicolae Iosub. În prezent, Dan Alistar se află în arest preventiv.

La începutul acestui an, Tribunalul București a hotărât  intrarea în insolvență a Scorseze Security International. Patronul Scorseze Security, Lucian Nicolae Mursez, contabila acestuia, Gabriela Gherbali, precum și alți doi afaceriști, Liviu Ioan Ciobanu și Mihai Marin, au fost arestați preventiv în decembrie 2014, în urma unei hotărâri a Tribunalului Neamț. Decizia a fost contestată de cei patru inculpați la Curtea de Apel Bacău, dar magistrații au respins contestațiile formulate de aceștia ca nefondate. Ulterior, magistrații Tribunalului Neamț au dispus prelungirea arestării preventive a inculpaților, pentru o perioadă de câte 30 zile, până la 6 februarie 2015. Ulterior, și această decizie a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, care a respins din nou contestațiile formulate de inculpați.

Cinci angajați ai Scorseze Security au fost audiați la DIICOT Neamț, pe 8 decembrie 2014, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu în valoare de 8 milioane de euro. Anterior, Scorseze Security a mai avut contracte cu instituții ale statului sau entități controlate de stat, cum ar fi Metrorex, Primăria Sectorului 3, Imprimeria Națională sau Societatea Națională a Huilei.

Cu aproximativ 25.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități. Compania este controlată de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) - 75% și Fondul Proprietatea - 25%. La începutul lunii februarie 2015, MSI a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian de servicii poștale bpost pentru achiziționarea pachetului de 51% din acțiunile deținute la Poșta Română.

Admiterea bpost în etapa de due diligence presupune, în principal, acces la camera de date, întâlniri operaționale cu managementul companiei și negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, programată pentru luna septembrie, operatorul belgian va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la Poșta Română. Oferta bpost a fost depusă în septembrie 2014.

În perioada 2008-2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta Română a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, totalizează 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
licitatie
paza