Comisarul pentru Industrie al UE, Thierry Breton, cere mai multor țări membre să restricționeze implicarea Huawei și ZTE la rețelele 5G

Comisarul pentru Industrie al UE, Thierry Breton, cere mai multor țări membre să restricționeze implicarea Huawei și ZTE la rețelele 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2023

Comisarul pentru Industrie al Uniunii Europene, Thierry Breton, a cerut mai multor țări UE să se alăture celor 10 care au restricționat sau interzis implicarea grupurilor chineze Huawei și ZTE în rețelele lor de telecomunicații 5G, invocând riscuri pentru securitatea colectivă a blocului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Breton și-a exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea că unele țări din UE încă au perceput componente cu risc ridicat în rețeaua lor centrală 5G, invocând legile intruzive ale țărilor terțe privind informațiile naționale și securitatea datelor - o referire voalată la China, scrie News.ro.

MAE își face \ CITEȘTE ȘI MAE își face "Big Brother" bazat pe IA: Va monitoriza site-uri de știri, blog-uri și conturi social media de jurnaliști, celebrități și demnitari

Liniile directoare ale Uniunii Europene adoptate în urmă cu doi ani solicită celor 27 de state membre ale sale să evalueze profilul de risc al furnizorilor la nivel național sau UE și să restricționeze sau să interzică furnizorii de 5G cu risc ridicat din părțile centrale ale rețelelor lor de telecomunicații.

”Până în prezent, doar 10 dintre țări au folosit aceste prerogative pentru a restricționa sau exclude vânzătorii cu risc ridicat. Acest lucru este prea lent și reprezintă un risc major de securitate și expune securitatea colectivă a Uniunii, deoarece creează o dependență majoră pentru UE și vulnerabilități grave”, a declarat Breton într-o conferință de presă.

El a spus că deciziile luate de acele țări UE de a reduce sau bloca Huawei și ZTE sunt justificate și în conformitate cu liniile directoare ale blocului 5G și a îndemnat operatorii de telecomunicații să facă același lucru.

Germania examinează componentele chineze în rețeaua sa 5G, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser în aprilie, în timp ce Portugalia a emis luna trecută o rezoluție care ar putea împiedica operatorii de telecomunicații să folosească echipamente chinezești în rețelele lor mobile 5G și platformele 4G.

Telekom Mobile, parteneriat cu Samsung pentru servicii 5G în București și alte 10 orașe CITEȘTE ȘI Telekom Mobile, parteneriat cu Samsung pentru servicii 5G în București și alte 10 orașe

Huawei, ZTE și Beijingul au respins cu fermitate acuzațiile occidentale că echipamentele companiilor ar putea fi folosite pentru spionaj.

Comisia Europeană va bloca, de asemenea, accesul Huawei și ZTE la propriile achiziții de servicii de telecomunicații, a spus Breton.

”Facem apel la toate instituțiile UE să urmeze în curând” acest exemplu, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
zte