Compania Google, acuzată de colectarea ilegală a unor date despre copiii care utilizează platforma YouTube

Compania Google, acuzată de colectarea ilegală a unor date despre copiii care utilizează platforma YouTube
scris 10 apr 2018

Peste 20 de grupuri care militează, între altele, pentru drepturile copilului și ale consumatorului, au acuzat compania Google de colectarea ilegală a unor date despre minorii cu vârste sub 13 ani care utilizează platforma YouTube, scrie The Guardian.

O plângere formulată de o coaliție de 23 de grupuri care militează pentru drepturile copilului și ale consumatorului, precum și pentru respectarea vieții private, a fost trimisă la Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite ale Americii, scrie News.ro

Potrivit acestei plângeri, Google încalcă legislația cu privire la protecția minorului, colectând date personale ale utilizatorilor YouTube care au vârste sub 13 ani, urmărindu-le comportamentul de consum.

Semnatarii acestei plângeri, între care se numără Campaign for a Commercial-Free Childhood (Campania pentru o Copilărie fără Reclame - CCFC) și Center for Digital Democracy (Centrul pentru Democrație Digitală), reclamă că deși Google susține că platfoma YouTube este dedicată doar utilizatorilor cu vârste de peste 13 ani, compania știe că aceasta este folosită și de minori cu vârste mai mici.

Cofondatorul Apple Steve Wozniak își închide, în semn de protest, contul pe Facebook CITEȘTE ȘI Cofondatorul Apple Steve Wozniak își închide, în semn de protest, contul pe Facebook

Potrivit reclamației, Google colectează date personale ale unor copii cu vârste sub 13 ani, precum locul din care accesează YouTube, elemente de identificare a dispozitivelor pe care aceștia le folosesc și numere de telefon. Compania îi urmărește fără a avea acordul părinților, așa cum cere legea.

„Google profită extrem de mult prezentând reclame copiilor și trebuie să se supună legii. Este timpul ca FTC să tragă Google la răspundere pentru colectarea ilegală de date și pentru practicile lor de publicitate”, a spus Josh Golin, director executiv al CCFC. 

Această coaliție cere ca FTC să investigheze cazul și să sancționeze Google cu amenzi „care ar putea însuma miliarde de dolari”, potrivit Variety.com.

Aceste grupuri mai susțin că YouTube este cea mai populară platformă online în rândul copiilor din SUA, fiind folosită de aproximativ 80% din minorii americani cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Coaliția a exemplificat cu două canale de YouTube pentru copii - ChuChuTV Nursery Rhymes & Kids Songs (cu 15,9 milioane de urmăritori și peste 10 miliarde de vizualizări) și LittleBabyBum (14,6 milioane de urmăritori și peste 14 miliarde de vizualizări).

Google a lansat în 2015 o aplicație pentru copii, YouTube Kids, creată pentru afișarea de conținut și reclame adecvate. În plus, compania a angajat recent mii de moderatori pentru a revizui conținutul afișat pe platforma YouTube, după ce a fost criticată că permite creșterea numărului de materiale cu scene violente sau ofensatoare.

Însă, aceste 23 de grupuri susțin că demersurile companiei Google în domeniul protecției minorilor sunt insuficiente.

„Google a avut un comportament duplicitar, susținând în mod fals că YouTube este dedicat utilizatorilor cu vârste de peste 13 ani, în timp ce a atras în mod intenționat minori mai mici într-un loc de joacă digital plin de reclame. La fel ca Facebook, Google își folosește resursele uriașe pentru generarea de profit, în loc să le investească pentru protejarea intimității”, a spus Jeff Chester, reprezentant al Center for Digital Democracy.

Un purtător de cuvânt al YouTube a spus că echipa platformei va parcurge reclamația și va analiza modul în care poate progresa, subliniind, însă, că platforma nu este dedicată copiilor.

„Deși nu am primit plângerea (de 59 de pagini, n.r.), protejarea copiilor și a familiilor a fost întotdeauna o prioritate de top pentru noi. Vom citi plângerea în întregime și vom analiza dacă sunt lucruri pe care le putem face pentru a progresa. Deoarece YouTube nu este pentru copii, am făcut investiții considerabile în crearea aplicației YouTube Kids, pentru a oferi o alternativă creată special pentru copii”, a spus purtătorul de cuvânt.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
youtube