Compania Vivacom, unde bulgarul Spas Rusev, care spune că pregătește o ofertă angajantă pentru Telekom România, este acționar important, a fost scoasă la vânzare

Compania Vivacom, unde bulgarul Spas Rusev, care spune că pregătește o ofertă angajantă pentru Telekom România, este acționar important, a fost scoasă la vânzare
scris 16 iul 2019

Compania Vivacom, cea mai mare companie de telefonie din Bulgaria, la care omul de afaceri bulgar Spas Rusev, care spune că pregătește o ofertă angajantă pentru preluarea Telekom Romania, are o participație de 46%, a fost scoasă la vânzare, la o evaluare ce poate depăși 1,2 miliarde euro, conform Financial Times.

Spas Rusev, omul de afaceri bulgar care conduce consorțiul din spatele companiei, a confirmat că Vivacom este de vânzare, arată sursa citată.

Vivacom ar putea fi evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de euro pe baza unor oferte recente din regiune, inclusiv preluarea de către PPF a companiilor de telecomunicații din Europa de Est ale Telenor și achiziționarea companiei Tele2 de către United Group în Croația, a declarat o persoană care cunoaște direct situația.

Vivacom a fost cumpărată cu 330 de milioane de euro cu patru ani în urmă. "Acum este momentul potrivit de a vinde", spune Rusev.

Rusev este principalul acționar al Vivacom, cel mai mare operator de telecomunicații din Bulgaria. El a preluat pachetul majoritar de acțiuni la companie în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie deținută de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital.

EXCLUSIV Un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, lansează dezvoltarea a trei terenuri valoroase, parte a unor fabrici privatizate cu Sorin Beraru, căutat de Interpol CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, lansează dezvoltarea a trei terenuri valoroase, parte a unor fabrici privatizate cu Sorin Beraru, căutat de Interpol

Vânzătorul acțiunilor Vivacom a fost chiar VTB, în condițiile în care grupul a devenit unicul proprietar al holdingului care deținea compania de telecomunicații în 2013, după ce partenerul de afaceri al rușilor, miliardarul Tzvetan Vassilev, nu și-a achitat la timp o datorie de 150 milioane de euro către VTB. Pe lângă Vivacom, Rusev deține, printre altele, hotelurile Radisson Blu și Hilton din Sofia.

El a intrat deja în afacerea Telekom, preluând recent fosta subsidiară a Deutsche Telekom din Albania cu 50 milioane de euro.

Antreprenorul bulgar, care locuiește în Londra din anul 1991, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria. Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha.

El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale din țara vecină, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.

Recent, Spas Rusev a spus că pregătește o ofertă angajantă pentru preluarea Telekom Romania, într-un interviu pentru Bloomberg, preluat de presa elenă.

INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde CITEȘTE ȘI INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde

Potrivit surselor menționate, Rusev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziția subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus deja o ofertă indicativă pentru subsidiara din România și a fost invitat să pregătească o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri.

Acționarul principal al Telekom România este grupul elen OTE, controlat de Deutsche Telekom. Statul român are o participație de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications, care, la rândul ei, deține 30% din acțiunile fostului Cosmote. Grupul elen OTE deține 54,04% din acțiunile fostei Romtelecom.

CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la Bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la Bursă

Primele informații despre o potențială vânzare a Telekom România către Rusev au apărut la începutul anului. Omul de afaceri bulgar deține o participație de 46% la Vivacom, cea mai mare companie de telefonie din țara vecină.

În acest context, Profit.ro a relatat, recent, că Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote), al treilea operator local de telefonie mobilă, pregătește o operațiune de majorare a capitalului social cu peste 3,7 miliarde de lei, acoperită integral de OTE. Operațiunea este efectuată în contextul discuțiilor legate de un exit, care a atras și interesul RCS și al Orange.

Interesat este și un grup din Rusia.

Afacerile Telekom România, grup care reunește Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications, au scăzut anul trecut cu 1,7%, la 4,74 miliarde de lei, în timp ce pierderile s-au redus cu 43,8%, până la 784,5 milioane de lei.

Defalcat, afacerile fostei Romtelecom au coborât cu 2,9%, la 2,63 miliarde de lei, iar cele ale diviziei de telefonie mobilă au scăzut cu 0,1%, la 2,11 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom romania
spass roussev
preluare
negocieri
oferta angajanta
romtelecom
cosmote
ote