Cine concurează pentru preluarea operațiunilor Telekom România. Business-ul riscă să intre sub o ”dominație" rusească, cu legături controversate

Cine concurează pentru preluarea operațiunilor Telekom România. Business-ul riscă să intre sub o ”dominație" rusească, cu legături controversate
scris 8 iul 2019

Grupul elen OTE și principalul său acționar, gigantul german Deutsche Telekom, sunt pe cale să vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la Telekom România, informațiile actuale indicând patru competitori care discută în prezent o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicații sau a unei părți din afacere: RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Tseszari, grupul francez Orange, compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși.

Telekom România, brand sub care activează din 2014  foștii operatori Romtelecom și Cosmote România, este controlată în proporție de 54,01% de grupul elen OTE, la care Deutsche Telekom deține o participație de 46%, scrie News.ro.

Prima rețea 5G funcțională - testată în Bulgaria de o subsidiară Telekom Austria CITEȘTE ȘI Prima rețea 5G funcțională - testată în Bulgaria de o subsidiară Telekom Austria

Informații privind o eventuală retragere a celor două companii de pe piața românească au apărut la începutul anului și s-au intensificat în ultimele zile. Omul de afaceri bulgar Spas Rusev, care în ianuarie a declarat că a inițiat negocieri cu Deutsche Telekom pentru preluarea subsidiarei din România, a revenit recent cu detalii privind progresul discuțiilor.

Rusev a anunțat că a fost invitat să depună o ofertă angajantă pentru acțiunile Telekom România, în cadrul celei de a doua runde de negocieri.

OTE a pregătit deja terenul în vederea unei eventuale vânzări a participației deținută la Telekom România, operând, recent, o majorare de capital de peste 3,7 miliarde de lei (aproximativ 800 milioane de euro) la divizia de telefonie mobilă Telekom Romania Mobile Communications. Banii aduși de OTE vor ajuta Telekom România să își reducă din datoriile de aproape 4,9 miliarde de lei înregistrate la finele anului trecut.

Bolt (fosta Taxify) adaugă o nouă opțiune de plată CITEȘTE ȘI Bolt (fosta Taxify) adaugă o nouă opțiune de plată

Cine sunt competitorii pentru Telekom

RCS&RDS

RCS&RDS este printre cei mai  mari furnizori locali de internet, pay-tv și servicii convergente, cu operațiuni și în Ungaria, Spania și Italia, fiind controlată indirect de antreprenorul orădean Zoltan Teszari. Compania-mamă, Digi Communications, a obținut venituri consolidate de peste 1 miliard de euro anul trecut.

RCS&RDS ar fi interesată în special de activele Telekom din zona telefoniei mobile.

Orange

Orange România este liderul pieței locale pe segmentul de telefonie mobilă, având peste 10,7 milioane de clienți și afaceri de 1,1 miliarde de euro. Compania este deținută în proporție de 99,2% de grupul francez Orange. Guvernul francez are o participație de 23% la Orange.

Orange ar fi mai degrabă interesată de operațiunile de telefonie fixă și TV ale Telekom, segmente unde nu are o prezență atât de extinsă.

ER-Telecom

ER-Telecom, printre primii 10 operatori de telecomunicații din Rusia, este parte a holdingului Perm Financial and Industrial Group (PFI), controlat de Andrei Kuziaev, creditat de Forbes în 2014 cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Kuziaev, care este și președintele board-lui ER-Telecom, deține participații la peste 60 de companii prin intermediul PFI. Grupul înregistrează venituri anuale de circa 1 miliard de ruble, având operațiuni în domenii diverse, de la telecomunicații la petrol și servicii financiare.
ER-Telecom este activă mai ales în regiunile din centrul și sudul Rusiei europene, cu servicii de telefonie, televiziune prin cablu și internet pentru aproximativ 11 milioane de gospodării în circa 570 de localități. Compania are în portofoliu mărci precum Dom.ru, Enforta și Electronic City.    

Spas Rusev

Rusev este principalul acționar al Vivacom, cel mai mare operator de telecomunicații din Bulgaria. El a preluat pachetul majoritar de acțiuni la companie în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie deținută de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital.

Vânzătorul acțiunilor Vivacom a fost chiar VTB, în condițiile în care grupul a devenit unicul proprietar al holdingului care deținea compania de telecomunicații în 2013, după ce partenerul de afaceri al rușilor, miliardarul Tzvetan Vassilev, nu și-a achitat la timp o datorie de 150 milioane de euro către VTB.

Pe lângă Vivacom, Rusev deține, printre altele, hotelurile Radisson Blu și Hilton din Sofia. El a intrat deja în afacerea Telekom, preluând recent fosta subsidiară a Deutsche Telekom din Albania cu 50 milioane de euro.

Antreprenorul bulgar, care locuiește în Londra din anul 1991, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.

Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale din țara vecină, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.

ULTIMĂ ORĂ Vodafone România obține în instanță suspendarea ordinului ANPC privind încetarea majorării prețurilor abonamentelor CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Vodafone România obține în instanță suspendarea ordinului ANPC privind încetarea majorării prețurilor abonamentelor

Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G, în contextul în care ANCOM se pregătește să lanseze licitația pentru licențele de telefonie de următoarea generație.

Tehnologia 5G va fi mai eficientă energetic decât generațiile precedente, permițând instalarea unor elemente de rețea off-grid, independente de rețeaua de alimentare cu energie electrică și reducând atât costurile operaționale, cât și impactul asupra mediului. În plus, prin caracteristicile sale specifice – capacitatea de conectare a unui număr enorm de obiecte (mMTC), latența scăzută și ultra-fiabilitatea (URLLC), tehnologia 5G pare să răspundă foarte bine cerințelor constructive și funcționale ale smart-grids – rețelele inteligente de transport și distribuție a energiei, capabile de control în timp real al consumului, cu optimizare instantanee a capacităților și comunicare bidirecțională cu consumatorii.

Argumentând prin importanța securizării acestor servicii 5G, Administrația americană Trump le-a cerut aliaților săi să interzică, de exemplu, prezența tehnologiilor Huawei la licitațiile pentru rețelele 5G, atenționând cu privire la riscul de spionaj. RCS&RDS, de exemplu, efectuează testul rețelei 5G cu echipamente Ericsson.

Și comandatul NATO din Europa a atenționat statele care vor implementa 5G că vor avea restricții privind schimbul de informații cu Alianța dacă nu asigură corespunzător securitatea acestor servicii.

Atenționările privind riscul de spionaj sunt astfel transmise într-un moment în care business-ul Telekom România, un operator telecom extrem de important, poate fi preluat de o companie din Rusia sau de un om de afaceri controversat cu puternice legături cu Rusia, într-un context în care relațiile dintre România și Federația Rusă sunt extrem de încordate.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ote
rcs rds