Operațiune majoră: Telekom Mobile Communications vrea să își majoreze substanțial capitalul

Operațiune majoră: Telekom Mobile Communications vrea să își majoreze substanțial capitalul
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 iun 2019

Telekom România Mobile Communications (fost Cosmote), al treilea operator local de telefonie mobilă, va iniția o majorare a capitalului social cu peste 3,7 miliarde de lei, prin emitere de acțiuni. Conform informațiilor Profit.ro, întreaga operațiune este acoperită financiar de grupul elen OTE. La finele anului 2018, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, operatorul de telefonie mobilă avea un capital social de 1,59 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Telekom Romania Mobile Communications avea datorii de 4,88 miliarde de lei la 31 decembrie 2018, cifră apropiată de suma care va fi vărsată acum la capital.

Operațiunea este efectuată într-un context în care sunt informații despre un exit al Telekom, care a atras și interesul RCS și al Orange.

Operatorul român este controlat de Cosmote Moblie Communications (Grecia) - 69,99%, Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) - 29,99% și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) - o acțiune.

Cosmote Moblie Communications este parte a grupului elen OTE, deținut în proporție de 46% de Deutsche Telekom (Germania).

EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS

Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) are ca acționari OTE (prin OTE International Investments Limited - Cipru) - 54,01% și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) - 45,99%. 

Acțiunile noi vor fi emise în schimbul contribuției în numerar a acționarilor Telekom Romania Mobile Communications și/sau a OTE, care și-a exprimat însă deja intenția de a susține financiar și a participa la majorarea de capital.

Acționarii Telekom Romania Mobile Communications vor avea dreptul de a-și exercita dreptul de preferință, astfel cum este stipulat în Actul Constitutiv, și de a subscrie acțiunile noi proporțional cu cota lor de participare la capitalul social al companiei.

Afacerile Telekom Romania au scăzut în 2018, pierderea s-a înjumătățit, datoriile s-au diminuat ușor CITEȘTE ȘI Afacerile Telekom Romania au scăzut în 2018, pierderea s-a înjumătățit, datoriile s-au diminuat ușor

"În cazul în care unul dintre acționari nu dorește să își exercite dreptul de preferință, celălalt acționar participant poate subscrie pentru acțiunile noi ale acționarului neparticipant proporțional cu raportul dintre numărul acțiunilor pe care îl deține în Telekom Romania Mobile Communications fiecare dintre acționarii participanți și numărul total de acțiuni al acționarului participant (adică fără a lua în calcul cota de participare a acționarilor neparticipanți). În cazul în care un acționar participant alege să nu subscrie la acțiunile noi la care ar fi avut dreptul acționarul neparticipant, OTE poate subscrie pentru acțiunile noi ale acționarului neparticipant. Dacă niciun acționar nu va subscrie, OTE - S.A. poate subscrie pentru toate acțiunile noi", se mai spune în hotărârea acționarilor.

Cu excepția anului anului 2012, când operatorul de telefonie mobilă a consemnat un profit net de 43,83 milioane de lei, în toți ceilalți ani din intervalul 2008 - 2018 a fost pe minus, care cumulează 2,28 miliarde de lei.

Afacerile companiei au atins 2,11 miliarde de lei în 2018, nivel similar anului 2017.

Operatorul avea 5,421 milioane de clienți la finele primului trimestru din acest an.

Concurenții Telekom Mobile sunt Orange Romania, liderul pieței, Vodafone Romania și RCS&RDS.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom mobile
capital
majorare