Departamentul de Justiție al SUA nu exclude divizarea Google, pentru a pune capăt încălcării legii în domeniul concurenței

Departamentul de Justiție al SUA nu exclude divizarea Google, pentru a pune capăt încălcării legii în domeniul concurenței
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2020

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a înregistrat marți un proces în domeniul concurenței împotriva Google, divizie a grupului Alphabet, acuzând compania cu o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari că se folosește în mod ilegal de poziția dominantă pentru a-și respinge rivalii, instituția avertizând că nu exclude nimic, inclusiv divizarea companiei care oferă servicii de căutare pe internet și publicitate, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procesul marchează cel mai puternic atac al Statelor Unite împotriva puterii tot mai mari a companiilor de tehnologie din ultima generație, comparabil cu un proces împotriva Microsoft intentat în 1998 și cazul împotriva AT&T din 1974, care a dus la divizarea Bell System, scrie News.ro.

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari

Plîngerea, la care s-au alăturat 11 state federale, afirmă că Google a acționat în mod ilegal pentru a-și păstra poziția pe piața căutării și a publicității pe internet și că ”în absența unui ordin judecătoresc, Google va continua să își pună în practivă strategia anticoncurențială, afecând procesul competitiv, reducând opțiunile pentru consumatori și împiedicând inovația”.

Guvernul a arătat că Google atrage aproape 90% din toate interogările generale de pe motoarele de căutare din Statele Unite și aproape 95% din căutările pe mobil.

Procurorul general Bill Barr a declarat că anchetatorii săi au constatat că Google nu concurează prin calitatea rezultatelor căutării sale, ci și-a cumpărat succesul prin plăți către producătorii de telefoane mobile și alții.

”Rezultatul final este că nimeni nu poate contesta în mod fiabil dominația Google în serviciile de căutare și de publicitate”, a spus Barr.

Întrebat înbtr-o conferință telefonică dacă departamentul dorește o divizare sau un alt remediu, Ryan Shores, un oficial al Departamentului de Justiție, a spus: ”Nimic nu este exclus, dar subiectul remediilor este abordat cel mai bine de către o instanță care a avut opostunitatea să audieze toate probele”.

În plângerea sa, Departamentul Justiției afirmă că americanii au fost afectați de acțiunile Google.

”În cele din urmă, consumatorii și agenții de publicitate au de suferit pentru că au la dispoziție opțiuni mai puține, mai puține inovații și prețuri mai puțin competitive pentru publicitate”, se arată în plângere.

”Prin urmare, cerem instanței de judecată să întrerupă controlul Google asupra distribuției căutărilor, astfel încât competiția și inovația să se dezvolte.”

Google a numit procesul ca fiind ”profund greșit”, adăugând că oamenii ”folosesc Google pentru că aleg, nu pentru că sunt obligați sau pentru că nu găsesc alternative”.

Procesul federal de marți marchează un caz rar de acord între administrația Trump și democrații progresiști. Senatoarea americană Elizabeth Warren a scris pe Twitter pe 10 septembrie, folosind eticheta #BreakUpBigTech, că dorește ”o acțiune rapidă și agresivă”.

Totuși, venind cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA, momentul depunerii plângerii ar putea fi văzut ca un gest politic, deoarece îndeplinește promisiunea făcută de președintele Donald Trump susținătorilor săi de a cere ca anumite companii să dea socoteală pentru limitarea dreptului de exprimare a conservatorilor.

Republicanii se plâng adesea că operatorii rețelelor de socializare, inclusiv Google, iau măsuri pentru a reduce răspândirea punctelor de vedere conservatoare pe platformele lor. Parlamentarii au căutat, fără a explica cum, să folosească legile antitrust pentru a obliga companiile Big Tech să oprească aceste presupuse limitări.

Cele 11 state care s-au alăturat acestui procesului au procurori generali republicani.

Ar putea avea loc mai multe procese, deoarece sunt în desfășurare anchete ale procurorilor generali asupra unor afaceri mai largi ale Google, precum și o investigație a afacerilor acesteia în domeniul publicității.

Procurorii generali, în frunte cu cel din Texas, sunt așteptați să inițieze un proces separat, axat pe publicitatea digitală, în luna noiembrie, în timp ce un grup condus de Colorado are în vedere un al proces împotriva Google.

Procesul vine la mai mult de un an după ce Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț au început investigațiile antitrust împotriva a patru mari companii de tehnologie: Amazon.com, Apple, Facebook și Google.

În urmă cu șapte ani, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a soluționat o investigație antitrust împotriva Google cu privire la presupusa părtinire a funcției sale de căutare pentru a-și favoriza produsele, printre alte probleme.

Google a fost ținta unor acuzații similare în străinătate. În 2019, Uniunea Europeană a amendat Google cu 1,7 miliarde de dolari, pentru că nu a permis site-urilor că utilizeze serviciile unor companii concurente pentru a găsi advertiseri. În 2017, UE a amendat Google cu 2,6 miliarde de dolari pentru că a favorizat serviciul său de cumpărături în rezultatele căutărilor, ia în 2018 a impus o altă amendă, de 4,9 miliarde de dolari, pentru că a blocat accesul companiilor concurente pe sistemul său de operare Android.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
divizare
alphabet