Disputa cu TikTok se acutizează în SUA: Biden semnează legea care obligă la vânzarea către un investitor american, compania rămâne însă pe poziții. "Nu vă faceți griji, că nu plecăm nicăieri!"

Disputa cu TikTok se acutizează în SUA: Biden semnează legea care obligă la vânzarea către un investitor american, compania rămâne însă pe poziții. "Nu vă faceți griji, că nu plecăm nicăieri!"
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

Președintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democrați și republicani, transmite Reuters.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declarație de presă transmisă de la Casa Albă. "În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniții pentru apărare antiaeriană, muniție pentru sistemele de rachete și vehicule blindate", a promis președintele, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Bitdefender lansează un fond de investiții pentru startup-uri IT CITEȘTE ȘI Bitdefender lansează un fond de investiții pentru startup-uri IT
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ultimele livrări gratuite de arme și muniții americane pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia datează din decembrie, când au fost epuizate fondurile aprobate. De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa patru miliarde de dolari pentru a achiziționa arme și muniții care să compenseze întârzierea noilor ajutoare occidentale. În urma unei reevaluări contabile efectuate de Pentagon, în luna martie Statele Unite au mai reușit totuși să furnizeze Kievului un ajutor militar de 300 de milioane de dolari.

În declarația sa, Biden i-a mulțumit președintelui republican al Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, care a acceptat în cele din urmă deblocarea acestui pachet, după atacul iranian cu drone și rachete asupra Israelului din noaptea de 13-14 aprilie.

"Nu ne abandonăm aliații, îi susținem. Nu lăsăm tiranii să câștige, ne opunem lor. Nu asistăm ca spectatori la evoluțiile lunii, le modelăm", a adăugat liderul de la Casa Albă.

CONFIRMARE Proprietarul Mega Image lansează în România un hub tech CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proprietarul Mega Image lansează în România un hub tech

"Nu ne înclinăm în fața nimănui. A nimănui! Și cu siguranță nu în fața lui Vladimir Putin", a mai spus Biden.

"Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială!", a indicat el, bucuros că pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan a devenit în sfârșit lege.

Președintele democrat ceruse de anul trecut acest pachet, pe care partidul său l-a inclus într-un proiect de act normativ unic, adoptat în februarie de Senatul majoritar democrat. Republicanii s-au opus proiectului cerând în schimbul adoptării lui în Camera Reprezentanților majoritar republicană o politică mai restrictivă privind migrația, ceea ce Biden a refuzat, și au criticat stratagema la care a recurs președintele democrat prin includerea fondurilor destinate Ucrainei și Israelului în același text de lege pentru a forța astfel un vot favorabil.

FOTO Nou brand de telefoane lansat în România CITEȘTE ȘI FOTO Nou brand de telefoane lansat în România

Prin urmare, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, considerat un apropiat al lui Donald Trump, a tergiversat supunerea proiectului la vot în această cameră. Însă atacul cu drone și rachete efectuat de Iran asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc, l-a determinat în cele din urmă pe Mike Johnson să-și schimbe poziția și să accepte pachetul de ajutor cerut de Biden, incluzându-l însă în acte normative distincte, care au fost votate sâmbătă de Camera Reprezentanților și marți de Senat.

Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor și rachetelor iraniene lansate în atacul din 13-14 aprilie. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru consolidarea sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de Fier).

Meta pune la dispoziție sistemul de operare al căștilor de realitate virtuală Quest pentru producătorii de dispozitive terți CITEȘTE ȘI Meta pune la dispoziție sistemul de operare al căștilor de realitate virtuală Quest pentru producătorii de dispozitive terți

Tot în ajutorul pentru Israel 9,1 miliarde de dolari vor fi alocate nevoilor umanitare, o solicitare a democraților, dar este interzisă finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), întrucât Israelul a acuzat că reprezentanți ai acesteia au fost implicați în atacul mișcării Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

În declarația sa, Biden a cerut Israelului să "vegheze pentru ca tot acest ajutor să ajungă la palestinieni fără întârziere". "Vom garanta și furniza imediat acest ajutor, inclusiv hrană, materiale medicale și apă potabilă", a promis președintele american, recunoscând că populația palestiniană din Fâșia Gaza "suferă cumplit" din cauza dezastrului umanitar rezultat în urma ofensivei militare israeliene ce urmărește anihilarea Hamas.

Google Chat va comunica cu Slack și Microsoft Teams CITEȘTE ȘI Google Chat va comunica cu Slack și Microsoft Teams

"Angajamentul meu față de Israel este deplin. Securitatea Israelului este extrem de importantă", a dat asigurări Biden, referindu-se la atacul iranian cu drone și rachete asupra teritoriului israelian.

În legea cu ajutorul pentru Ucraina sunt prevăzute 60,84 miliarde de dolari, o ușoară scădere față de cele 61,4 miliarde de dolari din proiectul cerut de Biden. O diferență față de proiectul inițial este că fondurile din componenta de ajutor financiar vor fi oferite Kievului sub formă de împrumuturi, în locul asistenței nerambursabile. Componenta militară rămâne însă nerambursabilă și în plus permite includerea în ajutorul militar pentru Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS.

Zeci de migranți au venit în România pentru a ajunge ilegal în alte țări din vestul Europei. Cât a plătit fiecare migrant CITEȘTE ȘI Zeci de migranți au venit în România pentru a ajunge ilegal în alte țări din vestul Europei. Cât a plătit fiecare migrant

Dar o parte din acest ajutor militar nu va fi destinată direct Ucrainei, ci finanțării refacerii stocurilor de arme și muniții ale armatei americane diminuate în urma sprijinului oferit Kievului în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în februarie 2022. Asistența totală oferită de atunci Ucrainei de către SUA se ridică la circa 113 miliarde de dolari.

O altă lege adoptată prevede 8,1 miliarde de dolari pentru zona Indo-Pacifică, în special pentru Taiwan.

A fost de asemenea adoptat un act normativ privind securitatea națională ce include mai multe dispoziții care nu se regăsesc în proiectul inițial cerut de Biden anul trecut.

Noi norme pentru combaterea spălării banilor. Limită de 10.000 euro pentru plățile mari în numerar în Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Noi norme pentru combaterea spălării banilor. Limită de 10.000 euro pentru plățile mari în numerar în Uniunea Europeană

Printre acestea se regăsesc prevederi care autorizează transferul către Ucraina a activelor rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei, de asemenea sancțiuni împotriva Iranului și grupării palestiniene Hamas, precum și restricții asupra produselor informatice chineze în SUA, în special asupra aplicației TikTok, compania ByteDance care o deține fiind obligată să vândă aplicația unui investitor american, altfel riscă interzicerea ei în SUA.

Rețeaua de socializare chineză TikTok a anunțat că suspendă "voluntar" funcția noii sale aplicații TikTok Lite care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut în fața ecranului și care este acuzată de Comisia Europeană că provoacă dependență, dar a promis în SUA acțiuni în justiție împotriva noii legi care o obligă să taie legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance, pentru că altfel va fi interzisă pe teritoriul american, relatează AFP.

Un număr unic la dispoziția bucureștenilor CITEȘTE ȘI Un număr unic la dispoziția bucureștenilor

Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei anchete și a amenințat că va lua chiar joi o decizie de suspendare a platformei TikTok dacă aceasta nu renunță la un sistem de puncte-cadou în schimbul vizionării imaginilor, care incită utilizatorii să rămână conectați.

"TikTok caută în continuare să lucreze în mod constructiv cu Comisia Europeană și cu alte instituții de reglementare. Prin urmare, suspendăm voluntar funcțiile de recompensă în TikTok în timp ce răspundem preocupărilor care ne-au fost adresate", a menționat rețeaua de socializare chineză într-un mesaj postat pe platforma X (fosta Twitter).

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a transmis că a luat notă de această decizie, precizând totodată că procedurile demarate contra TikTok privind "riscul de dependență" vor continua.

VIDEO Alarmă în centrul Londrei. Mai mulți cai din cavaleria regală au scăpat liberi pe stradă, o persoană a fost rănită CITEȘTE ȘI VIDEO Alarmă în centrul Londrei. Mai mulți cai din cavaleria regală au scăpat liberi pe stradă, o persoană a fost rănită

În acest timp, șeful TikTok, Shou Zi Chew, a promis lansarea unor acțiuni în justiție împotriva unei noi legi promulgate miercuri de președintele american Joe Biden și care obligă această platformă să taie toate legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance, în caz contrar rețeaua de socializare TikTok, foarte populară în SUA, va fi eliminată din magazinele de aplicații pentru smartphone-uri pe teritoriul american.

"Nu vă faceți griji, pentru că nu plecăm nicăieri", a dat asigurări Shou Zi Chew într-un mesaj video. "Vom continua să luptăm în tribunale pentru drepturile noastre. Faptele și Constituția (SUA) sunt de partea noastră și vom câștiga", a susținut el.

Respectiva lege dă companiei ByteDance un termen de 270 de zile să găsească un investitor dintr-o țară care să nu fie "adversară" a SUA și acest investitor să cumpere platforma TikTok.

Deichmann vinde pentru prima dată în România peste patru milioane de perechi de pantofi CITEȘTE ȘI Deichmann vinde pentru prima dată în România peste patru milioane de perechi de pantofi

Aceasta din urmă are circa 170 de milioane de utilizatori în SUA, dar numeroși oficiali americani, atât democrați cât și republicani, susțin că platforma cu videouri scurte și distractive permite Chinei să spioneze și să manipuleze utilizatorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
sua