România are nevoie de peste 10.000 de roboți pentru a rămâne competitivă în regiune

România are nevoie de peste 10.000 de roboți pentru a rămâne competitivă în regiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2018

Automatizarea și robotizarea activităților din industrie și alte sectoare de activitate stimulează apariția locurilor de muncă și creșterea salariilor

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bazându-se pe situația actuală din Germania, unde se înregistrează cea mai mică rată a șomajului din istorie și cel mai mare număr de roboți de până acum, Centrul European pentru Cercetare Economică (ZEW) a ajuns la concluzia că, de fapt, roboții creează locuri de muncă în loc să genereze șomaj.

Angajările au crescut cu 1% în Germania datorită procesului de automatizare, iar tendința va continua până în 2021 cu o creștere de aproape 2, susțin datele studiului Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW). Potrivit acestuia, productivitatea muncitorilor a crescut cu circa 15% după introducerea noilor soluții robotice.

Studiul arată și că automatizarea și digitalizarea companiilor nu provoacă reduceri de personal, ci lipsa de competitivitate a acestora, care le obligă să reducă costurile pe seama angajaților. În plus, cererea de specialiști pentru operarea roboților aduce cu sine creșterea salariilor operatorilor.

Amazon lucrează la un robot domestic care ar putea fi lansat anul viitor CITEȘTE ȘI Amazon lucrează la un robot domestic care ar putea fi lansat anul viitor

Germania are în prezent 309 roboți la fiecare 10.000 de angajați, în vreme ce în România există numai 15 roboți la 10.000 de angajați. Conform studiului, șomajul ar trebui să crească în țările care rămân în urmă cu automatizarea (cum este cazul nostru), din cauza lipsei de competitivitate, nu a roboților.

Evoluțiile din Europa de Est copiază modelul țărilor dezvoltate. Țările din regiune au rate ale șomajului foarte mici, iar producția industrială crește de la an la an. La numărul de roboți instalați raportat la 10.000 de angajați, Slovacia și Slovenia stau mai bine decât media globală, de 74 de roboți la 10.000 de angajați, cu peste 130 de unități.

Cehia are o densitate de 100 de roboti la 10.000 de lucrători, în timp ce Ungaria are 60, iar Polonia 30 de unități la 10.000 de lucrători. România are nevoie în următorii ani de peste 10.000 de roboți pentru a rămâne competitivă în regiune, potrivit estimărilor Universal Robots.

Guvernul aprobă cu întârziere colaborarea cu celelalte state UE pentru dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiei blockchain CITEȘTE ȘI Guvernul aprobă cu întârziere colaborarea cu celelalte state UE pentru dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiei blockchain

”Clienții noștri vor în primul rând să suplimenteze lipsa de personal cu ajutorul roboților colaborativi, care lucrează alături de lucrătorii existenți. În plus, ei ne cer ajutorul pentru a putea mări producția păstrând calitatea produselor și fără să angajeze investiții semnificative. Cererea în creștere pentru coboții Universal Robots demonstrează că managerii și antreprenorii din România au înțeles avantajele digitalizării și robotizării și că suntem acum în plin proces de recuperare a decalajului tehnologic existent între noi si vecinii din Europa Centrală și de Est”, declară Horia Stănese, Sales Development Manager, Universal Robots.

Cererea puternică de roboți colaborativi, denumiți coboți, a adus venituri record companiei Universal Robots în 2017, de peste 170 de milioane de dolari. Compania a deschis două centre de reparații – primele din afara granițelor Danemarcei – în Statele Unite ale Americii și China.

viewscnt
Afla mai multe despre
robotizare
salarii
locuri de munca