Două femei care au fugit din Arabia Saudită cer Apple și Google să retragă o aplicație „inumană” care ajută bărbații să monitorizeze femeile

Două femei care au fugit din Arabia Saudită cer Apple și Google să retragă o aplicație „inumană” care ajută bărbații să monitorizeze femeile
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2019

Maha și Wafa al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită, au făcut apel la Apple și Google să retragă o aplicație „inumană” care permite bărbaților și monitorizeze și să controleze călătoriile rudelor de sex feminin, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele două surori, care vor azil în Georgia după ce au fugit de familia lor, au declarat că Absher – o aplicație creată de guvernul saudit – afectează viețile femeilor pentru că susține sistemul represiv al Arabiei Saudite, scrie News.ro.

„Le oferă bărbaților control asupra femeilor. Trebuie să o scoată”, a declarat Wafa, în vârstă de 25 de ani, făcând referire la Apple și Google.

LG Electronics a decis să mute producția de smartphone din Coreea de Sud în Vietnam CITEȘTE ȘI LG Electronics a decis să mute producția de smartphone din Coreea de Sud în Vietnam

Aplicația, care este disponibilă în magazinele online Apple și Google din Arabia Saudită, permite bărbaților să modifice sau să retragă permisiunea pentru ca rudele de sex feminin să călătorească în afara țării. În cazul în care pașaportul uneia dintre femei este folosit, bărbatul va primi o alertă prin SMS.

Niciuna dintre companii nu a fost disponibilă pentru comentarii. Tim Cook, președintele Apple, a declarat în februarie că nu a auzit niciodată de Absher însă a promis că va analiza situația.

O aplicație gratis creată de Ministerul de Interne, Absher permite saudiților să aibă acces la o varietate de servicii ale guvernului, precum reînnoirea pașapoartelor, efectuarea unor programări sau să își vizioneze amenzile din trafic.

Femeile din Arabia Saudită au nevoie de aprobarea unei rude de sex masculin pentru a lucra, a se căsători sau a călători.

Surorile al-Subaie, care au furat telefonul tatălui lor pentru a obține pașapoarte și autorizație pentru a zbura la Istanbul, au declarat că știu zeci de alte femei care încearcă să scape de familiile abuzive.

Companiile de tehnologie ar putea aduce schimbare în Arabia Saudită dacă vor retrage aplicația sau vor insista să fie folosită pentru ca femeile să își organizeze călătoriile în mod independent, au afirmat ele.

„Dacă vor scoate aplicația, poate guvernul va face ceva”, a declarat Wafa.

Mai multe grupări pentru drepturile omului, diplomați și politicieni americani și europeni au cerut de asemenea ca aplicație să fie retrasă din magazinele online.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat miercuri că le-a pus companiilor din Silicon Valley „întrebări dificile” în această lună privind „pericolul” unor aplicații ca Absher.

„Tehnologia poate și ar trebui să fie despre progres. Dar aceste puteri intruzive pot provoca daune incalculabile dacă nu există suficiente controale pentru a respecta drepturile omului”, a declarat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
google
aplicatie monitorizare