Facebook a colectat istoricul convorbirilor și al mesajelor de pe telefoanele cu Android ani la rând

Facebook a colectat istoricul convorbirilor și al mesajelor de pe telefoanele cu Android ani la rând
scris 26 mar 2018

Modul superficial în care, până nu de mult, Android a gestionat accesul aplicațiilor la datele utilizatorilor a permis Facebook să strângă date despre apelurile și mesajele trimise și primite.

Scandalul Cambridge Analytica pare să fi convins utilizatorii aplicațiilor deținute de Facebook să fie mai atenți cu privire la drepturile de acces pe care le acordă acestora. Astfel, s-a confirmat, încă o dată, în ce măsură încalcă Facebook intimitatea utilizatorilor săi.

În pagina de setări a versiunii web de desktop, Facebook oferă utilizatorilor săi opțiunea de a descărca o arhivă cu toate datele personale colectate de companie. În această arhivă, s-au găsit acum date despre apelurile și SMS-urile înregistrate timp de mai mulți ani.

Istoricul apelurilor și al mesajelor de pe smartphone-urile cu Android a fost folosit de Facebook în cadrul algoritmului de recomandare al prietenilor. Aplicația a început colectarea datelor cu una din primele versiuni, când utilizatorii au acceptat să sincronizeze agenda telefonică cu lista de prieteni de pe Facebook.

Percheziții la sediul Cambridge Analytica din Londra CITEȘTE ȘI Percheziții la sediul Cambridge Analytica din Londra

Colectarea datelor a fost facilitată de modul în care Android a gestionat accesul aplicațiilor la datele personale stocate pe telefon. Chiar dacă sistemul de operare al celor de la Google a îmbunătățit acest aspect în ultimele versiuni, API-ul vechi, care le permitea aplicațiilor colectarea facilă a datelor a rămas activ și a putut fi folosit de către dezvoltatori până în octombrie 2017.

În altă ordine de idei, chiar dacă ultimele versiuni de Android au informat mai transparent utilizatorii cu privire la datele accesate de aplicații și chiar dacă utilizatorii au respins accesul, permisiunile pe care le-au acordat cu ani în urmă, pe baza vechiul API, au permis Facebook (și probabil și altor aplicații) să aibă în continuare acces la datele personale respective.

Ca urmare a acestor acuze, Facebook a emis un comunicat prin care specifică faptul că nu a colectat și conținutul convorbirilor sau al mesajelor, ci doar istoricul acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
android