Facebook poate fi amendată în UE cu până la 1,63 de miliarde de dolari pentru breșa de securitate anunțată vineri

Facebook poate fi amendată în UE cu până la 1,63 de miliarde de dolari pentru breșa de securitate anunțată vineri
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2018

O autoritate de reglementare din Uniunea Europeană poate amenda Facebook cu până la 1,63 de miliarde de dolari pentru breșa de securitate a conturilor utilizatorilor anunțată vineri, în care hackerii au compromis conturile a peste 50 de milioane de utilizatori, dacă va constata că nu au fost respectate noile reglementări, mai stricte, referitoare la confidențialitatea datelor, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare care supraveghează Facebook în Europa, a anunțat sâmbătă că a solicitat mai multe informații de la companie, despre natura și amploarea breșei de securitate, inclusiv care sunt cetățenii europeni afectați.

Instituția a anunțat că ”este îngrijorată de faptul că această breșă a fost descoperită marți și că afectează multe milioane de conturi, dar Facebook nu a fost capabilă să clarifice natura breșei și riscul pentru utilizatori”, scrie News.ro.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat duminică faptul că Facebook va răspunde întrebărilor autorității de reglementare irlandeze și va informa instituția în privința evoluțiilor viitoare.

Tranzacție pregătită: Softvision, companie fondată la Cluj de antreprenorul Laurențiu Russo, poate fi cumpărată de Cognizant cu peste jumătate de miliard de dolari CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită: Softvision, companie fondată la Cluj de antreprenorul Laurențiu Russo, poate fi cumpărată de Cognizant cu peste jumătate de miliard de dolari

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat vineri că rețeaua de socializare tratează cu mare seriozitate această problemă și că încearcă încă să determine multe detalii legate de amploarea și impactul incidentului.

Pentru Facebook, această breșă este o lovitură majoră dată eforturilor de a recâștiga încrederea pierdută în urma unei serii de scandaluri legate de utilizarea în mod nepotrivit a datelor utilizatorilor de către terți, în scopuri politice.

Acest caz va fi unul dintre principalele teste date modului în care autoritățile de reglementare vor aplica noua lege europează referitoare la securitatea datelor.

Potrivit acestei noi legi, companiile care nu iau măsuri suficiente de protejare a datelor utilizatorilor riscă o amendă maximă de 20 de milioane de euro sau de 4% din veniturile anuale totale din anul anterior, în funcție de care este mai mare. Amenda maximă pentru Facebook ar putea fi de 1,63 de miliarde de dolari.

Legea mai prevede ca o companie să anunțe autoritățile de reglementare dacă au loc breșe de securitate, în termen de 72 de ore, în caz contrar riscând o amendă de 2% din veniturile totale.

UE evită să aplice amenda maximă, dacă o companie a cooperat cu autoritățile de reglementare.

Autoritățile din Irlanda au spus că Facebook a comunicat cazul joi seara, ceea ce pare să se încadreze în termenul de 72 de ore, dar că notificarea nu a inclus detalii.

Orice investigație din partea UE se va concentra probabil pe măsurile luate de Facebook pentru a prroteja datele utilizatorilor înainte de atacul hackerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
amenda