Firmele de spionaj cibernetic oferă guvernelor instrumente de urmărire a persoanelor expuse la coronavirus

Firmele de spionaj cibernetic oferă guvernelor instrumente de urmărire a persoanelor expuse la coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2020

Atunci când agențiile de aplicare a legii vor să adune dovezi blocate în interiorul unui iPhone, acestea apelează adesea la softuri de hacking de la firma israeliană Cellebrite. Prin instalarea unui soft în telefonul unui suspect, poliția poate să îl acceseze și să afle unde s-a aflat proprietarul dispozitivului și cu cine s-a întâlnit. În prezent, în timp ce guvernele iau măsuri să combată răspândirea COVID-19, Cellebrite își promovează tehnologia pentru a ajuta autoritățile să afle cine a intrat în contact cu un bolnav de coronavirus, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când cineva este diagnosticat pozitiv cu coronavirus, autoritățile pot obține datele despre locația și contactele pacientului, ceea ce facilitează ”carantinarea persoanelor potrivite”, potrivit unui e-mail trimis de Cellebrite poliției din Delhi în această lună, scrie News.ro.

Acest lucru ar trebui să aibă loc de obicei cu acordul proprietarului telefonului, potrivit e-mailului.

Telegram ajunge la 400 milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Telegram ajunge la 400 milioane de utilizatori

Dar, în cazuri legal justificate, cum ar fi atunci când un pacient încalcă legea privind adunările publice, poliția ar putea folosi softul pentru a accesa un dispozitiv confiscat, a indicat Cellebrite.

”Nu avem nevoie de parola telefonului pentru a colecta datele”, a scris un agent de vânzări unui ofițer superior, într-un e-mail din 22 aprilie obținut de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Cellebrite a declarat că agentul de vânzări a oferit aceleași instrumente pe care compania le-a vândut de mult timp pentru a ajuta poliția să aplice legea.

Compania oferă, de asemenea, o versiune a liniei sale de produse pentru a fi utilizată de lucrătorii din domeniul sănătății, în vederea urmăririi răspândirii virusului care provoacă COVID-19, dar instrumentele pot fi utilizate doar cu acordul pacientului.

Ofertele de marketing ale Cellebrite fac parte dintr-un val de eforturi efectuate de cel puțin opt companii de spionaj cibernetică, care încearcă să vândă instrumente de spionaj pentru a urmări virusul și a pune în aplicare măsurile de distanțare socială, potrivit interviurilor cu directori și materialelor promoționale ale companiilor.
Directorii au refuzat să precizeze ce țări au achiziționat produsele de supraveghere, citând acorduri de confidențialitate încheiate cu guvernele.

Însă directorii a patru dintre aceste companii au spus că pun în aplicare programe pilot sau sunt în proces de instalare a produselor pentru combaterea răspândirii coronavirusului în peste 12 țăro de țări din America Latină, Europa și Asia.

Un purtător de cuvânt al poliției din Delhi a declarat că instituția nu folosește tehnologie Cellebrite pentru combaterea transmiterii coronavirusului. Reuters nu cunoaște nicio achiziție de acest tip făcută de guvernul SUA.

Până în prezent, Israelul este singura țară cunoscută că testează un sistem de supraveghere în masă, solicitând NSO Group, unul dintre cei mai mari jucători ai industriei de profil, să ajute la construirea platformei sale. Însă, lansarea proiectului de supraveghere al NSO cu Ministerul Apărării israelian este în așteptare din cauza unor contestații în justiție legate de probleme de confidențialitate, a spus un executiv  alNSO.

Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al Apărării, Naftali Bennett, a declarat că NSO a fost implicată în proiect, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Companiile specializate în tehnologie de supraveghere au înflorit în ultimii ani, deoarece agențiile de aplicare a legii și spionii din întreaga lume au căutat metode noi pentru combaterea adversarilor care comunică adesea prin aplicații mobile criptate.

Firmele susțin că experiența lor care ajută guvernele să urmărească rețelele de militanți le oferă capacitatea unică de a descoperi răspândirea tăcută a noii boli.

Părătorii drepturilor civile se tem că eforturile de urmărire a virusului ar putea deschide ușa către eforturile omniprezente de supraveghere ale guvernelor, pe care le-au combătăt pe parcursul a zeci de ani.

Funcționarii guvernamentali au încercat să respingă aceste îngrijorări, justificând cu caracterul fără precedent al crizei.

COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, a infectat până în prezent peste 3 milioane de oameni la nivel mondial, ucigând peste 210.000.

O serie de țări dezvoltă și implementează aplicații  care urmăresc răspândirea coronavirusului  dar care nu se bazează pe datele referitoare la locație.

În schimb, aceste aplicații, care sunt deja utilizate în Singapore, India și Columbia, se bazează pe tehnologia Bluetooth de conectare a smartphone-urilor pentru a sesiza și înregistra când se află în aprilierea altor dispozitive. Când cineva este testat pozitiv pentru coronavirus, sunt anunțate toate persoanele cu care a intrat în contact.

Christophe Fraser, un epidemiolog din cadrul Big Data Institute a Universității Oxford, a declarat că această abordare, dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător, poate salva vieți și scurta blocajele.

Această abordare bazată pe aplicații pentru urmărirea contactelor este considerată, de către susținătorii eisăi, ca fiind mai prietenoasă pentru confidențialitate, deoarece oamenii descarcă în mod voluntar aplicația și datele personale sensibile sunt vizibile numai autorităților din domeniul sănătății.

Această metodă este în centrul unei rare colaborări între Apple Inc și Google, parte a grupului Alphabe, pentru a implementa rapid tehnologia bazată pe Bluetooth, în vederea utilizării în Statele Unite și în alte părți. Dar abordarea se bazează pe adoptarea pe scară largă a aplicațiilor, iar acuratețea acesteia rămâne neprobată.

Apple afirmă că planul său este conceput pentru a ”ajuta la amplificarea eforturilor autorităților de sănătate publică”.

Un purtător de cuvânt al Google a făcut referire la o declarație anterioară, care afirma că ”fiecare utilizator va trebui să facă o alegere explicită pentru a activa tehnologia”.

viewscnt
Afla mai multe despre
spionaj cibernetic
coronavirus