FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul "seamănă cu tine", "apari în acest video"

FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul "seamănă cu tine", "apari în acest video"
scris 17 ian 2022

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra atacurilor cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu texte precum "seamănă cu tine", sau "apari în acest video", și trimite recomandări pentru cei care au accesat astfel de link-uri.

"Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu ești în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin, de regulă, un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click", arată Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Google își extinde imperiul imobiliar din Londra: a achiziționat o clădire de birouri de 1 miliard de dolari CITEȘTE ȘI Google își extinde imperiul imobiliar din Londra: a achiziționat o clădire de birouri de 1 miliard de dolari

De obicei, accesarea linkului nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment, scrie News.ro.

Echipa Directoratului trimite, astfel, o serie de recomandări pentru cei care au accesat astfel de linkuri sau văd că din contul lor au fost trimise asemenea mesaje:

"1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus)".

FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul

viewscnt
Afla mai multe despre
link
social media