FOTO Terminale mobile vizate de o nouă fraudă prin SMS

FOTO Terminale mobile vizate de o nouă fraudă prin SMS
scris 28 mai 2021

CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au cooperat pentru identificarea unei campanii de malware care afectează terminalele mobile cu sistemul de operare Android și iOS.

Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior. Textul din cadrul mesajului este „Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga și de a prelua evenimente din calendar, dar și de a capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului.

Pentru a vă apăra de potențialul malware este recomandăm să:

• Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;
• Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;
• Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;
• Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);
• Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;
• Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.

FOTO Terminale mobile vizate de o nouă fraudă prin SMS

 

viewscnt
Afla mai multe despre
terminale mobile
sms