Gigantul american Qualcomm, forțat să renunțe la cea mai mare tranzacție din industria semiconductoarelor din cauza refuzului Chinei

Gigantul american Qualcomm, forțat să renunțe la cea mai mare tranzacție din industria semiconductoarelor din cauza refuzului Chinei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 iul 2018

Producătorul american de cipuri și echipamente telecom Qualcomm a fost nevoit să abandoneze, după aproape 2 ani de negocieri, planurile privind achiziția producătorului olandez de semiconductoare NXP Semiconductor, tranzacție de peste 43 de miliarde de dolari, din cauză că autoritatea antitrust din China nu a autorizat operațiunea până la termenul limită fixat de cele două companii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

China reprezenta ultimul obstacol în calea acordului dintre Qualcomm și NXP, acord anunțat în toamna anului 2016. Anterior, gigantul american a reușit să obțină aprobarea autorităților antitrust din alte 8 piețe pentru care avea nevoie de permisiunea guvernelor.

Destrămarea acordului va agrava, cel mai probabil, tensiunile dintre Washington și Beijing și va descuraja tranzacțiile ce necesită aprobarea autorităților chineze, au arătat surse din piață, citate de Reuters.

Este oficial: Apple va folosi exclusiv modemuri Intel pe iPhone-urile de anul acesta CITEȘTE ȘI Este oficial: Apple va folosi exclusiv modemuri Intel pe iPhone-urile de anul acesta

Qualcomm a oferit 43,23 miliarde de euro pentru preluarea NXP, achiziție prin care urmărea să își reducă dependența de piața telefoanelor mobile și să își vândă procesoarele și modemurile către alte industrii, cum este cea auto, unul dintre punctele forte ale NXP.

Ar fi fost cea mai mare tranzacție din istoria industriei semiconductoarelor.

“Deși este regretabil că centrul de putere din industria semiconductoarelor care ar fi rezultat din tranzacția cu Qualcomm nu s-a putut materializa după 21 de luni de eforturi din partea ambelor echipe, suntem încrezători în viitorul nostru ca lider de piață independent”, a spus, într-un comunicat, Richard Clemmer, președintele și directorul general al NXP.

Potrivit acordului cu NXP, Qualcomm va plăti companiei olandeze o taxă de “despărțire” în sumă de 2 miliarde de dolari, bani ce vor intra în conturile NXP în cursul acestei zile.

NXP este unul dintre principalii furnizori de semiconductoare la nivel global, având circa 31.000 de angajați în peste 35 de țări, inclusiv în România, și venituri anuale de peste 9 miliarde de dolari.

Pe piața românească, compania olandeză activează din anul 2000. În urmă cu doi ani, NXP și-a extins operațiunile din România prin preluarea subsidiarei locale a producătorului american de microprocesoare Freescale Semiconductor, pentru care a plătit 15,3 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
qualcomm
nxp semiconductors
preluare
abandon
china
antitrust
taxa despartire