Google a dezvoltat un software de inteligență artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii

Google a dezvoltat un software de inteligență artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2021

Google afirmă că a dezvoltat un software de inteligență artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gigantul tehnologic a afirmat într-o lucrare publicată în revista Nature că un cip a cărui proiectare de către oameni ar putea dura luni de zile poate fi creat de noul său software de inteligență artificială în mai puțin de șase ore, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Inteligența artificială a fost deja utilizată pentru a dezvolta cea mai recentă iterație a cipurilor TPU (tensor processing unit) ale Google, care sunt utilizate pentru a rula sarcini legate de AI, potrivit Google.

”Metoda noastră a fost utilizată în producție pentru a proiecta următoarea generație de cipuri TPU ale Google”, au scris autorii lucrării, condusă de Azalia Mirhoseini, șefa Google pentru sistemele de învățare automată.

Altfel spus, Google folosește AI pentru a proiecta cipuri care pot fi folosite pentru a crea sisteme de AI mai sofisticate. Mai exact, noua inteligență artificială Google poate elabora ”planul de bază” al unui cip. Aceasta implică, în esență, reprezentarea grafică a unor componente precum procesoare, procesoare de grafică și memorie plasate pe matrița de siliciu unul față de celălalt - poziționarea lor pe aceste plăci minuscule este importantă deoarece afectează consumul de energie al cipului și viteza de procesare.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Oamenilor le ia luni întregi pentru a proiecta în mod optim aceste planuri, dar sistemul de învățare profundă de la Google - un algoritm care este instruit să întreprindă anumite acțiuni pentru a-și maximiza șansele de a câștiga o recompensă - o poate face cu un efort relativ mic.

Sisteme similare pot învinge și oamenii la jocuri complexe precum Go și șah. În aceste scenarii, algoritmii sunt instruiți pentru a efectua mutări de piese care le cresc șansele de a câștiga jocul, dar în scenariul cu cip AI este instruit să găsească cea mai bună combinație de componente pentru a o face cât mai eficientă din punct de vedere al calculului.

Sistemul AI a fost alimentat cu 10.000 de planuri de cip pentru a „învăța” ce funcționează și ce nu. În timp ce proiectanții umani de cipuri dispun de obicei de componente în linii îngrijite, AI Google utilizează o abordare mai dezordonată pentru a-și proiecta cipurile.

Celebrul AI ”AlphaGo” al DeepMind a făcut o mișcare extrem de neconvențională împotriva campionului mondial Go Sed Lee, în 2016, care a uimit jucătorii Go din întreaga lume. Inginerii Google au menționat în lucrare că descoperirea ar putea avea ”implicații majore” pentru sectorul semiconductorilor. Yann LeCun, director științific al Facebook, a salutat cercetarea pe Twitter, ca fiind ”o muncă foarte frumoasă”, adăugând că ”acesta este exact tipul de setare în care RL strălucește”.

Descoperirea a fost apreciată ca ”o realizare importantă” care va fi ”un ajutor imens în accelerarea lanțului de aprovizionare”, într-un editorial al Nature, de miercuri. Cu toate acestea, jurnalul a afirmat că ”expertiza tehnică trebuie împărtășită pe scară largă pentru a ne asigura că ”ecosistemul companiilor devine cu adevărat global. Industria trebuie să se asigure că tehnicile de economisire a timpului nu alungă oamenii cu abilitățile de bază necesare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
inteligență artificială