Google - amendat pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online și reguli neclare

Google - amendat pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online și reguli neclare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 dec 2019

Gigantul american Google a fost amendat de autoritățile franceze cu 150 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online și pentru aplicarea unor reguli neclare de utilizare a servicului Google Ads.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit autorităților franceze în domeniul concurenței, regulile de utilizare pentru serviciului Google Ads sunt „opace și greu de înțeles”, iar implementarea acestor se face „într-o manieră nedreaptă și arbitrară”.

Startup-ul Glovo, prezent și în România, intră în clubul unicornilor CITEȘTE ȘI Startup-ul Glovo, prezent și în România, intră în clubul unicornilor

În acest context, autoritățile au solicitat Google să clarifice, pentru cumpărătorii de publicitate, regulile platformei Google Ads și procedurile de suspendare a conturilor.

Isabelle de Silva, șefa autorițății franceze din domeniul concurenței, a afirmat, potrivit Reuters, că dominația Google pe piața publicității online este "extraordinară", cu o cotă de piață de circa 90%.

Google a fost acuzată, în repetate rânduri, de abuz de poziție dominantă și practici anticoncurențiale.

În mai anul acesta, Comisia Europeană a impus Google o amendă de 1,49 miliarde de euro din cauză că a încălcat regulile europene antitrust. Gigantul din internet a abuzat de poziția sa dominantă pe piața publicității prin motoare de căutare

În 2018, UE a impus o amendă record de 4,34 miliarde de euro împotriva Google pentru practici anticoncurențiale legate de utilizarea sistemului de operare Android în vederea blocării accesului companiilor concurente.

În vara anului 2017, Google primise din partea autorităților europene o altă amendă, record la acel moment, în valoare de 2,4 miliarde euro, pentru favorizarea serviciului propriu de comparare a prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
amenda google
google ads
abuz pozitie dominanta
abuz google
concurenta google