Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să își aleagă browserele și motoarele de căutare

Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să își aleagă browserele și motoarele de căutare
scris 19 apr 2019

Google permite utilizatorilor de dispozitive cu sistem de operare Android din Europa să își aleagă browserul și motoarele de căutare din cinci opțiuni, începând de joi, a declarat un director al Google, companie care încearcă să calmeze îngrijorările antitrust ale Uniunii Europene și să prevină impunerea unor noi amenzi, transmite Reuters.

Afectată de o amendă de 4,34 de miliarde de euro care i-a fost impusă anul trecut pentru că s-a folosit de poziția dominantă pe piață pentru a bloca accesul companiilor concurente pe piețe precum cea a browser-elor de internet, Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să vină cu o propunere care să ofere rivalilor săi șanse egale, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Interdicție de comercializare a anumitor tipuri de telefoane mobile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Interdicție de comercializare a anumitor tipuri de telefoane mobile

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Google a beneficiat de un avantaj incorect prin preinstalarea browserului Chrome și a aplicației Google search pe smartphone-urile și notebook-urile care funcționează cu sistemul de operare Android.

Compania a anunțat în martie că va permite utilizatorilor Anroid să își aleagă browserul și motorul de căutare, dar nu a oferit detalii.

Utilizatorii de Android din Europa care vor accesa magazinul de aplicații Google Play vor vedea ferestre noi cu opțiunea de a descărca diferite aplicații de căutare și browsere, a anunțat Paul Gennai, directorul pentru managementul produselor al Google, într-o postare pe blog.

”Sunt afișate două ferestre, una pentru aplicațiile de căutare și una pentru browsere, fiecare conținând cinci aplicații, inclusiv cele care sunt deja instalate”, a spus Gennai.

Cele cinci aplicații sunt selectate în funcție de popularitatea lor, care este stabilită în funcție de datele din industrie și numărul de descărcări din fiecare țară. Acestea sunt afișate într-o ordine aleatoare.

Noile opțiuni apar atât pe telefoanele existente cât și pe cele noi cu sistem Android din Europa.

Google riscă o amendă de până la 5% din cifra de afaceri medie obținută la nivel global de Alphabet, acă nu va respecta ordinul UE de a pune capăt practicilor anticoncurențiale.

Investigația UE a fost declanșată în urma unei plângeri făcută de organizația de lobby FairSearch.

“FairSearch respinge ca insuficientă introducerea de către Google a unei ferestre cu opțiuni pentru Android, pentru că nu face nimic pentru a corecta o problemă centrală, aceea că aplicațiile Google vor fi în continuare preinstalate pe toate dispozitivele cu Android”, se arată într-un comunicat al organizației.

Organizația Initiative for a Competitive Online Marketplace (ICOMP) a exprimat același punct de vedere.

”Nu există niciun motiv pentru care Google search este preinstalat pe majoritatea browserelor web și chiar pe produsele Apple”, a declarat președintele FairSearch, Michael Weber.

Operatorul motorului de căutare rus Yandex a apreciat că anunțul Google este un pas în direcția bună. Yandex a devenit cel mai popular motor de căutare din Rusia după ce autoritatea anti-monopol din această țară a luat o măsură similară împotriva Google în urmă cu doi ani.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
google
android